Мандарините са богати на витамини - С, D и К, фибри и други полезни витамини и минерали. Но това не е всичко! Оказва се, че дори кората на плодоветете е много полезна! След като прочетете тези съвети, определено ще спрете да я изхвърляте!

1. Чай от мандарина

Кората може да бъде изсушена, нарязана и прибрана в красив съд. Добавете към чая и ще получите не само вкусна, но и здравословна напитка!

2. Асистент за готвене

Изсушените и смлени мандаринови кори могат да бъдат прибавяни към сладкиши и всякакви напитки.

3. Захаросани плодове

Съберете корите от един килограм мандарина. Залейте ги с вода и кипнете. Изсипете водата и залейте с нова студена вода. Неко отново заври. Повторете 3 пъти. След като се охлади кората се нарязва произволно, но не много фино. Поставете в алуминиев съд и залейте с вода, така че леко да покрива корите. Сипете 2 чаши захар, варете на силен огън при непрекъснато разбъркване, докато водата напълно изчезне. Извадете и разбъркайте, докато се охладят напълно. Коричките лесно се отделят една от друга.

4. Отвара

Отварите от кора на мандарина са полезни при настинки и дори бронхити. Две супени лъжици изсушени кори се заливат с 2 чаши гореща вода и се оставят да врат 5-6 минути. Дръпнете от огъня и оставете за около час. Пие се 3 пъти на ден по половин чаша 15 минути преди хранене.

Отварата е много полезна и за снемане на стрес.

5. Домашен козметик

От мандариновите кори се получава великолепен скраб за лицето. Изсушете корите и ги стрийте в хаванче или с блендер. Използвайте при масаж, ароматерапия и ексфолиране на мъртви клетки!

6. Да прогоним молците!

Поставете няколко кори от мандарина в килера - хем молците ще избягат, хем килерът ще мирише хубаво.

7. Защитник на домашните растения

Парченца мандаринови кори можете да поставите в саксиите с цветя. Ще се учудите колко лесно ще се справите с акарите.

8. Ароматна подправка

Нарязаната мандаринова кора е невероятна подправка, която придава на ястията уникален вкус. Плюс това, тази добавка подобрява храносмилането!

9. Ароматизатор на въздуха

От мандаринови кори, можете да изрежете симпатични ароматизатори. И красиво, и полезно, и ароматно!

10. Разнообразни бижута

С помощта на изрязани мандарини може да украсите дома си. Нужни са ви само желание и въображение