Следвайки този метод, мотивираните за промяна пчелари могат да усвоят една система за работа с пчели, която съответства на естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата, пояснява beesnatural.com.

Системата категорично отрича употребата на лекарства, химични вещества, етерични масла, киселини, каквито и да е фунгициди, пестициди и всякакви заместители на прашеца и пчеления мед. В същото време ще обясним как да се регресират пчелните семейства от големи на малки килийки (умаляване големината на пчелните килийки и самите пчели), които са в синхрон с естествената големина на килийките в природата.

Защо? Защото малки пчели, отгледани в килийки с естествена големина (4.9 мм), хранени с естествена храна и нетретирани с химични препарати, са в състояние сами да се справят с всяка болест.

Пчелни семейства, отгледаждани в неограничени гнезда - снимката е направена на един от пчелините, за които се грижи Дии Ласби в Южна Аризона, САЩ. Така изглеждат типични пчелни семейства, отглеждани в неограничени плодникови гнезда. Долните 3 корпуса са оставени за плодник, а горните 2 (корпус 4 и 5) са за съхраняване на меда, който в добра година ще остане за пчеларя. Едно такова семейство има от 80,000 до над 120,000 пчели в разгара на сезона. Използва се системата на пирамидиране 6/4/2, като майката се стимулира да се качи в корпус 3, за да има повече място за снасяне и да се намали вероятността за роене. По този начин се подпомага установяване на баланс между пчелите-кърмачки и летателните пчели.

Мед от корпуси 1, 2 и 3 не се взима – всичкият мед и прашец в долните 3 корпуса остава за пчелите и при недостиг се допълва само с мед от корпуси 4, 5 или от по-силни семейства. Семействата се поддържат изцяло на малки пчелни килийки с размер 4.9 мм, които са позиционирани по системата на Хузел - по този начин се копира естествения начин на градеж в природата.

Понятията които изполвахме в това въведение - пирамидиране, позициониране по Хузел, малки пчели, малки пчелни килийки, неограничено плодниково гнездо - ще бъдат разяснени в отделни статии.