КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ

Картофите съдържат всички аминокиселини, които се срещат в растенията. Ако всекидневно приемате до 300 г варени картофи, ще си осигурите дневната доза от въглерод, калий и калций.

В 100 г пресни картофи се съдържат до 20 мг витамин С. При съхранение това количество постепенно намалява и до пролетта остава едва една трета от витамина.

Целулозата в картофите не дразни стомаха и червата. Варени могат спокойно да се приемат при обострен гастрит и язва.

Картофеното нишесте намалява холестерина в черния дроб и кръвния серум, т.е. има антисклеротично действие.

Картофите са рекордьори сред хранителните продукти по съдържание на калий.

Солите на елемента помагат за извеждането от организма на излишната вода. Ето защо картофите задължително трябва да присъстват в менюто на страдащите от бъбреци и сърдечно-съдови заболявания.

За хората с начални форми на бъбречна недостатъчност особено подходяща е картофено-яйчна диета.

Ако пиете алкохол с гарнитура от картофи на сутринта няма да имате подпухнал вид.

В 100 г млади картофи и се съдържат приблизително 20 мг аскорбинова киселина, което е една трета от дневните нужди на организма.

Картофите съдържат също фолиева киселина, калциеви соли, магнезий, фосфор, витамини от групите В и РР. Те са много калорични - почти 2-3 пъти повече от останалите зеленчуци. Основен енергиен материал в тях са въглеводородите и най-вече нишестето. Това е причината склонните към напълняване да ги ограничат. Белтъците в тях по състав са близки до тези с животински произход.

Картофеното меню оказва благотворно влияние при заболявания, свързани с нарушение на обмяната на веществата (подагра, бъбреци и др.)

Заради алкализиращите си свойства те помагат да се неутрализират излишните киселини в организма, които се синтезират при обмяната и които провокират преждевременното стареене.

Картофената отвара и разварените картофи, смачкани до пюре, са прекрасно средство при захранване след диета и гладуване. Отварата е полезна и за страдащите от артрит. Пие се три пъти на ден - сутрин на гладно, на обяд и вечер преди лягане.

В НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

При изгаряния и екземи върху поразеното място се поставя компрес от кашица от настърган суров картоф.

При лечение на варикозни и трофически язви, гъбични инфекции, циреи и др. кожни заболявания компресите със суров картоф намаляват сърбежа, успокояват болката, имат охлаждащ ефект и помагат за по-бързото заздравяване. Тези компреси помагат и за премахване на мазоли и разнасяне на подутини след инжекции.

При ангина и възпаление на горните дихателни пътища често препоръчват дишане на парите над горещи сварени картофи. При ларингити и фарингити може да се прави гаргара със сок от суров картоф.

Цветовете също са ценни за лечение на тумори. Настойка от картофени цветове понижава кръвното налягане и ускоряват дишането.

Картофените клубени съдържат много витамини, минерали и соли - могат да бъдат използвани в козметиката.

Варените картофи са отлична козметика за суха кожа или при слънчево изгаряне. Подгответе подхранваща маска от небелен варен картоф. Смачкайте го и го смесете с прясна или заквасена сметана. Топлата каша се нанася върху лицето.

Простите картофени маски за лице помагат да се справим с много проблеми. Сварете картоф със среден размер, смачкайте го и го смесете с 1 с. л. прясна извара. Добавете 0.5 ч. л. мед и половин сурово яйце. Нанесете готовата маска върху кожата на лицето и шията. Покрийте с марля и дръжте 20 минути. Изплакнете с топла вода.

Такива маски са полезни 1-2 пъти седмично в продължение на 4-6 седмици. След 2 месеца курсът трябва да се повтори.

Отдавна са известни лечебните свойства на картофения сок при язва на стомаха и дванадесетопръстника. За медицински цели се използва и картофеното нишесте. При хипертония е добре често да се ядат картофи, печени с кората.

Компресът от настъргани сурови картофи с мед има обезболяващ ефект при остеохондроза. Да се държи на възпаленото място поне един час.

Сокът от суров картоф е чудесно средство за почистване на тялото от токсини, ако се смеси със сок от моркови и целина. 3-4 супени лъжици дневно от този сок помага при нервните разстройства.

ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ

Зелените картофи са опасни за здравето. Под влиянието на светлината в клубените започва да се натрупва отровно вещество - соланин. Опасно е да се консумират много картофи, съдържащи соланин.

Картофеният сок е противопоказан при намалена киселинност в стомаха, тъй като има подчертано алкални свойства. Той не се препоръчва при диабет и затлъстяване.