Полската икономика е шеста по големина и една от най-бързо развиващата се в ЕС-28. Единствено тя избегна рецесията по време на кризата. От новоприетите страни членки (ЕС-12) Полша е с най-запазено и комплексно развиващо се земеделие, въпреки структурните проблеми.

Селското стопанство на Полша се характеризира със значително висока производителност във всички основни сектор. Оценено по единни базови цени от Eurostat, средното годишно земеделското производство за 3-годишен период (2011-2013 г.) е 21.6 милиарда евро срещу само 3.6, на България. Наред с голямото производството на зърнени и животински продукти, полското земеделие се характеризира и с подчертано голяма продукция на зеленчуци и плодове.

Въпреки по-северното си географско изложение, Полша е крупен производител и износител на плодове и зеленчуци. Тя е неоспорим лидер в ЕС-28 по производство на ябълки, заемащ трето място в света след Китай и САЩ, но най-голям износител.

Полските ябълки с ценят поради високото си качество и сортово разнообразие и се изнасят в десетки страни на света. Едва ли може да се посочи в Европа други пример на прогрес в земеделско производство на дадена култура, както това на ябълки в Полша. С малки изключения ръстът е стабилен и по трите основни производствени показатели – реколтирани площи, средни добиви и общо производство. След 1980 г. площите са увеличени около 1.4 пъти – от 1.4 до близо 2 млн. декара, средните добиви - около 1.8 пъти, а общото производството според предварителни данни – около 3.5 млн. тона през 2015 г.

Още от анализа на проф. Петко Иванов, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 7 ноември.