Белтъчините понякога са в основата на диетите. Може ли да прекалим с тях и каква е ролята им за нашето здраве, обяснява специалистът по хранене Инес Субашка. Тя е автор на статии и онлайн журнал, където споделя опита си в света на тренировките, храненето и здравословния начин на живот.

Колко важен е приемът на белтъци за организма ни?
Протеините са нещо като структурни блокове за тялото. Ако си представим тялото като една сграда, а всеки макронутриент като основния материал, който помага в изграждането на тази сграда или поне като основен компонент, то тогава тази сграда не може да бъде стабилна без наличието на тези материали. Това се случва и с тялото. Ако обърнете внимание, ще видите, че няма нито една диета, в която да липсва протеин.

В какво съотношение спрямо въглехидратите и мазнините трябва да са белтъчините на всеки прием?
В зависимост от личните предпочитания, целите, степента на физическа активност, това може да варира, но за повечето хора, препоръчвам да не падат под 25-30% от общия калориен прием.

Растителни или животински белтъчини е по-добре да приемаме?
За мен на първо място са животинските. Живеем във времена, в които животинските продукти се отричат, но колкото и да се цитират изследвания за ползата от растителните храни и вредата на животинските, човекът е животно и организмът му е най-сходен с този на животните. От гледна точка на епигенетиката и това как тялото е еволюирало, има един чудесен пример – костните бульони са полезни за костите, дреболиите са полезни за органите и т.н. И има много логика в това – само сходното може да даде на тялото всичко, от което се нуждае.

От кои източници на растителни протеини може да си ги набавим?
Сред любимите ми източници на растителен протеин са киноа и нахут. Използвам нахута за салати, а скоро опитах и едно нахутено брауни, което се получи доста вкусно. Нахутът е чудесна опция за приготвяне и на здравословни десерти, защото придава плътност.
Киноата е чудесна добавка към салати или пък за закуска – под формата на палачинка. 2 яйца, 80-100 грама сварена киноа, ванилия, канела, какао – всичко се разбърква и се пече с малко масло на тиган – задължително под капак, за да не залепва и да стане пухкава палачинка. После се намазва с лъжица мед и се гарнира с малко плодове и семена или ядки.

Цялото интервю четете на mila.bg