Една от причините гроздето да е станало много дребно се крие в елемента калий.

Когато лозите са недохранени с него плодът им става дребнозърнест, а виното получава рязък вкус.

Калият е нужен на лозите и асмите като част от тяхното балансирано торене. Той е важен елемент за получаване на устойчиви добиви с добро качество.

Според специалистите по торене елементът участва във всички жизнено важни процеси и има голямо влияние върху синтеза на веществата и натрупването им в органите.

Лозата е калиеволюбива култура - елементът активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества. Засилва и асимилацията, което води до получаване на по-добро качество при виното.

Освен това снабдените с калий лози преодоляват сухите периоди по-лесно и са по-студоустойчиви.