* Важно е да почистите от плевели

Оплевете леглата на многогодишните растения като внимавате, да не извадите и нежните саморасли. Ако не сте сигурни дали е плевел, или растение, тогава преди дъжд покрийте цялото легло с малко тор или обогатена пръст.

Някои цветя имат нужда от подпора, за да не паднат, когато се издължат повече. Вероятно сладкият грах се нуждае от подкрепа в този момент. Поставете при необходимост пръстен около храсти като божура.

Делфиниумът и божурът ще се почувстват по-добре, ако около тях разпръснете малко дървесна пепел.

Разделете цветята, които цъфтят в края на лятото и есента. Ако е необходимо, например при флокса, можете да използвате остър бел. Ако разделяте делфиниумът, засадете новите растения отстрани на леглото на растението.

Подрежете розите и ги завържете към ограда или специална решетка.

Ако искате в средата на лятото в градината ви да цъфтят макове и гипсофила, разпръснете сега семената им между останалите растения, като ги покриете с малко пръст и леко притиснете отгоре.

ОСВЕН ТОВА....

* Захванете от семена зелените подправки. Ако искате да имате и мента, засадете я в голям пластмасов контейнер (например голяма туба за вода), чието дъно е махнато. Така ще предотвратите инвазията на растението.

* През този сезон къртиците се активизират, търсейки партньор, а също и храна в градината. Вземете от специализиран магазин препарат, който съдържа рициново масло и чиято миризма ги прогонва.

* Окастрете късно цъфтящите храсти, вечнозелени и живия плет, ако има такъв.

* Не махайте луковичните от градината, веднага, след като прецъфтят. Оставете листата им да пожълтеят и изсъхнат на място (дори не е нужно да ги вързвате). Това ще помогне на луковиците да узреят за следващия сезон на цъфтеж.

* Ако са пораснали минзухари в тревата, изчакайте да прецъфтят, преди да я косите. Не е задължително клематисът да се катери по оградата, по-добре го “пуснете” по дърветата и храстите в градината или просто му позволете да се стели по земята.