Знаем, че звездите в градините и на балконите са едногодишните цветя, но многогодишните също имат своите предимства. Все пак именно те нарастват година след година, цъфтят все по-добре и по-обилно, не изискват ежегодно засаждане и по-специални грижи. Можем да го наречем един вид стабилна градация...

Ние, градинарите, имаме склонност леко да занемаряваме грижите за тези растения, които нямат големи изисквания към нас и нашето внимание. Лошото е, че често изпускаме момента, в който да подмладим, подхраним или подрежем и се усещаме чак, когато забележим влошаване в цъфтежа или здравния статус на цветята. Ето защо в този брой ще ви подсетим именно за тях, онези, които забравяме.
Обикновено

първата препоръка е да се

извършват редовни инспекции

и дори да се води дневник (кой може да помни всичко за всички цветя? Никой!). През пролетния период прегледът започва с особено внимание към резитбите и почистването, а с напредване на вегетацията и към нападения от вредители и други проблеми.

Един от първите симптоми, които подсказват, че е време за подмладяване е влошеният цъфтеж. Но преди да подходите с лопатата проследете осветяванете. Ако по някаква причина (например израснало дърво) има прекомерно засенчване, първо се погрижете за него или преместете цветето на друго, по-слънчево място.

Пролетта и есента са най-подходящите

моменти за преместване

и подмладяване на многогодишни цветя. И двата срока си имат своите предимства. Подмладяването има за цел да предотврати прерастване, изтощаване, прекалено сгъстяване, заболяване, отмиране на стари части и т.н. Освен това подобрява цъфтежа, а градината става по-красива на по-ниска цена.

Повечето многогодишни цветя е добре да се подмладяват на 3-4 или 5 години. Това важи с пълна сила за хемерокалисите, хостите, гайлардията, астрите, ирисите. Естествено има изключения. Например божурите. Ако ги местите или наранявате коренището толкова често, не чакайте цветове изобщо.

Подмладяването през пролетния период е предпочитано там, където може да се осигури напояване. В противен случай отложете за есента. Преди да се пристъпи към операцията, се полива обилно. Когато водата се поеме от почвата или най-добре на другия ден, с помощта на лопата, растението се подкопава внимателно от всички страни. Почиства се от почвата като се внимава да се запазят възможно най-много здрави корени. Разделянето може да бъде на 2 и повече части, според възможностите.

Отделените вече растения е добре да се насадят веднага и да се полеят обилно. Грижата за тях след това е в редовно напояване, недопускане на пресъхване или прекомерно овлажняване. Подхранване на първо време не е необходимо, но ако решите, то може да започне не по-рано от месец-два след засаждането.

Снимка: 3-4
4-5