През пролетта се прави изравняване на пчелните семейства. След извършване на първия пролетен преглед въз основа на записите в журнала пчеларят прави изводи за състоянието на своите пчели.

Силата на семействата се определя по броя на междурамията, заети с пчели:

слаби - под 4-5 рамки;

средни - 5-6 рамки;

силни - 6-7 рамки.

Ако там, където е пчелинът има само една главна паша и няма акация и рапица, е необходимо да се изравнят силите на пчелните семейства. Това може да се направи по

няколко начина

Единият е основан на това, че слабите и силните семейства си сменят местата, като просто се разместват кошерите. През пролетта не е необходимо да се прилагат никакви защитни сердства за майките, но само до определен период. Това е примерно 2-3 седмици след пролетния преглед, докато не започнат масово да цъфтят първите медоноси.

Вторият начин е вземането от силните семейства на няколко рамки с пчели и слагането им при слабите.

Например при две пчелни семейства едно от тях има по сила 8 рамки, а второто - само 4. Вземайки 2 рамки от силното семейство и слагайки ги при слабото се получават две средни пчелни семейства с по 6 рамки.

Ако някои слаби семейства не се развиват добре, вместо постоянно да се подсилват, е по-добре да се присъединят по 2-3 в едно семейство

3-6 часа преди присъединяването майките им се унищожават, а на обединеното семейство се дава с клетка качествена запасна майка от добър произход.

По този начин се повишава бързината на развитие на пчелните семейства през пролетта и тогава говорим, че изравняването на силите на семействата е ефективно.