"Не очакваме нова грипна вълна. Той е сезонно заболяване, с края на зимата свършва. Летен и пролетен грип няма". Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"В момента грип почти няма, има някои единични случаи, но това е характерно за края на всеки сезон. Тази година той дойде по-рано, след което случаите рязко започнаха да намаляват. Не очакваме нови вълни. Характерни за сезона са респираторните инфекции: Хрема, запушен нос, болки за гърлото са характерните вирусни инфекции за студените сезони", поясни специалистът.

"Алергиите обикновено започват с цъфтежа на растенията. След една проявена вирусна инфекция имунитетът е намален за 1-2 месеца. Трябва да се избягва контакт с кихащи хора, да се мият ръцете", съветва проф. Кантарджиев. Витамините в големи количества може да навредят. Свръхвитаминоза от храна не може да се постигне. Тези седмици е моментът, в който да се вземат ефективни мерки срещу комари, преди разлистването на листата", заяви още Кантарджиев.