Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента, постави днес началото на национална кампания „Медена закуска“. Първото събитие от интерактивната кампания за запознаване на подрастващите с приноса на пчелите за живота на земята и ползите от консумация на мед и пчелни продукти се проведе с четвъртокласници от 134 СУ „Димчо Дебелянов“ в столицата.

Мария Габриел потопи децата във вълнуващия свят на пчелите чрез презентация, споделяйки с тях любопитни факти за живота в едно пчелно семейство, значението на пчелите за оцеляването на хората, видовете мед и техните полезни свойства. Особено внимание беше отделено на факта, че ако изчезнат крилатите насекоми, ще изчезнат и голяма част от любимите ни храни. По достъпен за децата начин бяха представени ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията (плодове, зеленчуци и зърнени култури) и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели.

Пчеларите Теодора Тодорова, Симеон Тодоров и Димо Димов обясниха интересната технология на събиране на прашец и нектар от цветята и как пчелите контактуват помежду си. Учениците имаха възможността да се докоснат до няколко видове мед, собствено производство на пчеларите, и с интерес разгледаха пчелни продукти. Пчелна пита с мед беше най-атрактивния за тях продукт.

Кампанията е и в подкрепа на идеята на Европейския парламент за обявяването на 20 май за Международен ден на пчелата с цел популяризиране на значимостта на медоносните пчели, пчеларството, здравословните хранителни навици и местните хранителни продукти, коментира Мария Габриел.