Главоболието е често срещано оплакване. Пулсираща или тъпа, болката може да е на определено място или да обхване цялата глава с усещане за тежест. Сред възможните причини са стрес, напрежение, обездвижване, нездравословно хранене. Може да е и промяната на времето - покачването на температурата на въздуха с 5 градуса повишава риска от главоболие.

Обикновено не отдаваме голямо значение на това неразположение и наистина в повечето случаи то е безобидно. За да го преодолеят, най-често хората прибягват до аналгетици, но с тях не бива да се прекалява. Преди да посегнете към хапчетата, опитайте сами да прогоните главоболието. 

Разходка. Движението гони напрежението, а чистият въздух - болката. Изследванията категорично потвърждават, че разходките и джогингът отслабват главоболието. Достатъчни са 30 мин. дневно.

 Акупресура. Една от точките, които потиска главоболието, се намира в ямката между показалеца и палеца. Масажирайте това място на дясната и лявата ръка в продължение на 2 мин. След половин час повторете процедурата. Има и други три подобни точки, които може да притискате леко по 3 минути - средата на носа с палец и показалец, вдлъбнатината зад ушите с показалци, точката над средата на веждите с показалец и среден пръст. 

Ментово масло. Достатъчни са няколко капчици върху слепоочията. След това масажирайте с кръгообразни движения с върха на пръстите. Изследванията сочат, че ментовото масло, което има охлаждащо действие, облекчава болките и отпуска мускулите. Подобен ефект показват маслата от розмарин и от карамфил.

Топлина или студ. Експертите са категорични, че и двете терапии имат благотворно влияние. Напълнете бутилка с гореща вода и я сложете върху мястото, което ви боли. Или пък притиснете тила със затоплена торбичка с морска сол. Топлината разширява съдовете и болката отшумява. Друга бърза мярка е използването на сешоара за 3 минути - с въртеливо движение насочете топлата струя към врата, раменете и тила. Ако имате повече време, може да се потопите до врата в топла вана (39 градуса). Солите с аромат на розмарин подсилват терапевтичния ефект. Подобно действие има накисването на краката (до глезените) в леген с топла вода (около 35 градуса). След това доливате непрекъснато гореща вода, докато температурата достигне 45 градуса. При пристъп на главоболие затоплете бързо дланите в топла вода (39 градуса), докато леко се зачервят (около 10 мин.). При мнозина обаче студът действа болкоуспокояващо. Сложете натрошени кубчета лед в найлонова торбичка и я дръжте най-много минута върху челото, слепоочията и тила. Повторете след пауза от три минути. Кръвоснабдяването се подобрява, а болката отслабва.

 Кафе с лимон. Кофеинът е съставка в много аналгетици. Консумацията на лимон също облекчава главоболието и освежава организма. Чаша кафе с резенче лимон при първи симптоми може да предотврати задълбочаването им.

 Течности, повече течности. При недостиг на течности, кръвта се сгъстява, а снабдяването на клетките с кислород отслабва. Дневно трябва да пиете поне 1,5-2 л.

Йога с пръстите на ръцете. За да изпълните упражнението от индийската медицина, трябва да седнете удобно. Притиснете един срещу друг палците, показалците и средните пръсти на двете ръце, безименните сгънете, а малките изпънете. В тази позиция 20 пъти дълбоко вдишвайте и издишвайте.

 Лицева гимнастика. Можете да спрете започващата болка в главата, като раздвижите лицевите мускули. Набръчкайте чело, задръжте за секунди. Отпуснете. Направете това лесно упражнение 10 пъти. Присвивайте очи, като едновременно свивате раменете към ушите. Задържате за малко и отново широко отваряте очи и отпускате рамене. Направете го 10 пъти.

Ако болките в главата ви мъчат често и продължително, посетете лекар. Понякога те са следствие от друг здравословен проблем, който трябва да бъде диагностициран и лекуван.

Причината за главоболие най-често е комплексна.
В повечето случаи неразположението е безобидно и сравнително лесно се преодолява

Зелена салата вместо приспивателно

Ако включвате марулята и другите видове зелени салати във всекидневното си меню, можете по естествен път да се заредите с много витамини. Те доставят така ценната фолиева киселина, която понижава риска от сърдечносъдови заболявания.



Изключително важна е за бременните жени, тъй като помага за развитието на тъканите на бебето и за предотвратяване на опасни заболявания на гръбначния стълб. Зелените салати доставят витамин К, който играе съществена роля в кръвотворенето. Те са добър източник на калций, поддържащ костната система, и на желязо - микроелемент с важно участие в процеса на кръвообразуването. В състава на пролетните листни зеленчуци влиза също магнезий - силен противник на умората и стреса.
Някои лекари съветват при проблеми със съня вечер да се хапва прясна зелена салата вместо да се взема приспивателно.

Марулята и нейните роднини са източник на силиций и флуор, необходими за доброто състояние на кожата, косата, ноктите и зъбите. А богатото им съдържание на фибри е превантивна мярка срещу рак, сърдечносъдови заболявания, разширени вени, диабет, хемороиди и др.