Хинапът е дървесен (храстовиден) листопаден вид с височина над 6-7 метра.

Плодовете на хинапа притежават ценни вкусови и лечебни качества. Те се отличават с високо съдържание на витамини (С, А, В, Р и др.), на микро- и макроелементи (К, Ca, Fe, Zn, I, Со), на захари и антиоксиданти. Сред източните народи хинапът е признат за мощен имуностимулатор - съдържанието на витамин С в плодовете му е многократно повече от това на лимона. Той е богат на желязо и консумацията му се препоръчва при анемия. Плодовете съдържат пектин и влияят благоприятно при стомашно-чревни проблеми. Хинапът има свойството да понижава кръвното налягане и е подходящ плод за хипертоници.

Хинапът е сухоустойчива, топлолюбива и светлолюбива култура, която се развива най-добре на слънчеви места. Той се отличава с дълбоко разположена коренова система. Развива се на различни типове почва, но предпочита леките и тези с неутрална и алкална реакция. Хинапът не понася преовлажняване. Растенията могат да се отглеждат и при стайни условия.

Хинапът се размножава със семена и вегетативно (чрез коренови издънки и резници). Този красив дървесен (храстовиден) вид има способността да образува много издънки и това го прави подходящ за декоративни цели. Устойчив е на болести и вредители.

Още за хинапа и засаждането му, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 8 декември.