От тагетесите семената се събират, когато листенцата на цвета засъхнат, а яката пожълтее и засъхне. Ако времето е дъждовно, то не трябва да чакате семената да узреят на растението, тъй като при повишена влажност те бързо загниват. В такива случаи събирайте съцветията след увяхването на листенцата им.

= Семената на латинката, които са разположени в плодове-орехчета, се изсипват на земята и се събират под растението. От него можете да откъсвате само тези плодове, които се държат леко на плодната дръжка и при леко съприкосновение се откъсват.

= Във всяко сандъче трябва да поставите етикетче с името на културата, сорта и годината на събиране. По време на сушенето трябва периодично да разбърквате семената, да следите да не се появи плесен. Кутиите със семената, които могат да се разпукнат и да се разлетят, трябва да се покрият с марля или хартия.

Способността на семената да покълнат зависи от условията на съхранение. Дръжте ги в хартиени пакети на сухо и прохладно място. Оптималната температура за съхранение на всякакви семена е 12-17 градуса.

Съществува и друг начин на съхранение - както трябва изсушете семената, опаковайте ги в пластмасови контейнери и ги поставете в камерата на хладилника.

Различните видове растения могат да съхраняват кълняемостта на семената си в продължение на различно време. За 1-2 години се запазва кълняемостта на растенията от семейство Астрови (астра, невен, тагетеси), за 3-4 години - карамфилите, гипсофилата, кученцата, немезията, пенстемонът, лаватерата, ешолцията и др. 4-5 години живот след обиране имат семената на петунията, повече от 5 години имат бобовите култури, салвията и колеуса, а над 6 години живеят семената на циганчето, лобуларията, целозията и амаранта.