Д-р Емилия Бенова

Заболяването представлява смущение в кръвоносната система, при което кръвоносните съдове стават свръхчуствителни към студ и се свиват. Така те не доставят необходимото количество кръв в крайниците.

Ушите и носът също могат да бъдат засегнати. Често се наблюдават бодежи и изтръпване. Болестта засяга предимно жените във възраст между 18 и 35 години.

Има няколко стадия на протичане на заболяването

През първия болните се оплакват от изтръпване, студенина и "мравучкане" на пръстите. Те са бледи, студени, с намалена чувствителност и болезнени.

През втория стадий настъпват и атрофични промени по кожата и ноктите. Болките зачестяват и стават по-продължителни.

През третия стадий кръвооросяването на пръстите става съвсем оскъдно. Те стават безчуствени, студени и изглеждат дори като леко мумифицирани. Предразполагащи фактори за възникването на болестта са физическото и психическо нервно напрежение, продължителното излагане на студ и влага, нарушения в обмяната на веществата, климактериум.

Непременно потърсете лекарска помощ

Лечението е консервативно. Прилагат се съдоразширяващи медикаменти, хормони, витамини, калолечение, физикални и закалителни процедури, балнео- и климатолечение. Рискови фактори са влагата, студът, инфекционните огнища, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Една препоръка: обличайте се топло, носете естествени материи. Плетените ръкавици с един пръст са най-подходящи.

При хранене наблегнете на продукти, съдържащи магнезий, флавоноиди, витамини В и Е и мастни киселини.

Добавяйте към храната си загряващи подправки (лют червен пипер, джинджифил, семена от кориандър, карамфил и канела).