От древността до днес шафранът лекува царе и простосмъртни, а с очарователния си аромат подправката цери и ободрява.

Древните лекари считали, че шафранът въздейства на всички органи у човека и най-вече че обновява кръвта. Народната медицина и до днес препоръчва да се добавя шафран към храната като средство в борбата с анемията.

В индийската и азиатска медицина подправката е едно от добрите лекарства за женски проблеми. Предписва се при болезнено месечно неразположение, прилага
се и при безплодие. Бременните жени не бива да го употребяват заради неблагоприятното въздействие върху плода.

Малко история в подкрепа на качествата на билката, използвана като подправка: Император Петър Първи бил голям поклонник на шафрана, дори издал указ за прибавянето му към всяко хранително блюдо.

Шафранът е целебен, но при предозиране е опасен, защото може да предизвика нежелани реакции на нервната система. За да поддържате добро
здраве и да ви помогне с лековитите си свойства, достатъчно е да добавяте шафран в храната веднъж през два дни.

За да запазите свойствата му, съхранявайте го на сухо, в целофанови пакети или в затворени порцеланови купи.

Шафранът - мощен афродизиак

Шафранът успешно се добавя както към блюда със сладки, така и в блюда със солени храни. Оцветява ги в приятно жълто. Шафранът е мощен афродизиак, ценителите подправят с него всяка романтична вечеря. 

И още:

Съвременните билкари използват шафрана за борба с депресията и с
различни психични проблеми. Счита се, че шафранът поддържа в идеално състояние нервната система, отнема напрежението и се препоръчва на хората, упражняващи тежък физически труд. Отделно се препоръчва за регулиране на артериалното налягане и подобряване работата на сърцето.