Д-р Емилия Бенова

Няма човек, който поне веднаж да не е изпитвал неприятното чувство от световъртеж.

Когато световъртежът се появи без видима причина и е съпроводен с повръщане, бледност, изпотяване, тревога, страх, това може да е синдром за заболяване.

Световъртежът се дължи на нарушаване работата на вестибуларния апарат. Сам по себе си той не е опасен за живота, но много важно е да се установи какво го е предизвикало. Причина за световъртеж може да бъде високо кръвно налягане, атеросклероза, диабет, мигрена, травма на главата и шията, лекарства, невроза и нервни разстройства, а така също и различни заболявания на главния мозък.

При тежки заболявания е свързан и с други прояви: загуба на слух, шум в ушите, нарушаване на говора, двоен образ, слабост в ръцете и краката и др. По симптомите, честотата на получаване и резултатите от проведени тестове се определя причината за заболяването и лечението.

Най-често световъртежът може да се дължи на:

Изменения в

шийните прешлени

Шийните мускули получават спазми и се нарушава кръвоснабдяването на мозъка. Лечението е мануална терапия и специални упражнения за отстраняване на мускулните спазми и възстановяване нормалния обем движения в шийния отдел на гръбначния стълб и кръвоснабдяването на мозъка.

Позиционен

световъртеж

Възниква при промяна положението на тялото, например при ставане или лягане, и е съпроводено с тежест и даже повръщане. Лекува се с упражнения посочени от лекаря.

Вестибуларен неврит

Свързан е с поражение на вестибуларния апарат. Причина може да бъде инфекционно или съдово заболяване, а така също лекарствено или друго отравяне. Острият период продължава 2-3 дни, а пълно оздравяване настъпва след 2-3 седмици.

Транспортен световъртеж

Проявява се с главоболие, чуство за умора, бледност. При по-продължително пътуване повръщане, падане на кръвното налягане, лошо общо самочуствие. Необходимо е да се избере най-щадящото превозно средство. (ХФ)

l Неприятно и мъчително състояние,

което изисква да му се обърне внимание

Световъртеж, или когато

"губиш почва под краката"