На първо място изключвайте телефона си, който 100% е включен 24 часа в денонощието.

За да се чувствате отпочинали, важно е правилното хранене. Яжте ядки, най-вече орехи, които предизвикват сънливост заради протеини, калий и селен. Спанакът, богат на калций, също може да помогне на организма да произвежда мелатонин. Други добри храни са нахут, скариди, омари. Яжте салата заедно с вечерята си, която релаксира мозъка. Вашето тяло се нуждае от витамин B6, за да произведе мелатонин и серотонин. Храни, богати на B6, са риба тон, камбала и сьомга, както и пресен чесън и шам фъстък. Някои храни с висок гликемичен индекс като хляб и тестени изделия, могат да предизвикат сън. Това е така, защото те предизвикват скок в нивата на кръвната захар и инсулина, след който можете да се почувствате уморени.

Чаят от лайка съдържа глицин, който отпуска нервите и мускулите и може да действа като леко успокоително.

Не пийте кафе след 14 часа.

Някои хора вярват, че алкохолът помага да заспят, но това всъщност води до по-малко регенеративна дрямка, така че тялото не почива добре, а се чувства уморено на следващия ден.

Как да се справите с безсънието?

Изключете телевизора, компютъра, смартфона поне час преди лягане, тъй като светлината на електрическите уреди стимулира мозъка.

Започнете да си почивате 30 минути преди лягане, слушайте релаксираща музика и не правете нищо.

Опитайте се да си набавяте еднакво количество часове сън, дори и в почивни дни. Това позволява на тялото ви да знае кога да отделя хормоните, необходими за съня.

Вземете гореща вана. Заспиването обикновено е споходено с покачване на температурата. Ако я повишите изкуствено и се върнете в хладната си спалня, ще помогнете на организма да бъде по-възприемчив към промяна на неговата температура. Помагат и обезмаслено мляко и банани преди сън, които съдържат калций и триптофан.