Д-р Ем. Бенова

Често борбата с излишните килограми става натрапчива идея, жертва на която е здравето. Наложената диета повече наподобява на гладуване. Килограмите падат, но с тях и адекватното възприемане на действителността и нормалните физиологически функции на организма. Налице е АНОРЕКСИЯ. Настъпва сериозно нарушение на хранителното поведение чрез самоограничение в храненето и опасно ниско телесно тегло.

Анорексията възниква преимуществено при млади момичета и жени. Заболелите от анорексия са убедени в собственото си свръх тегло, противно на очевидните факти. При тях липсва реално отношение към състоянието им дори при изразено изтощение. За аноректиците е характерно приемането на средства предизвикващи повръщане, препарати понижаващи апетита, голямо физическо натоварване. Те се стремят да се хранят отделно, използвайки различни причини, за да ядат по-малко.

Резултатите са силно нарушаване на здравето. Кожата става суха, лющеща се, ноктите чупливи, косата започва силно да пада, появяват се кариеси, гастрит, анемия, атрофия на мускулите, спира менструацията, често се получават спазми и гърчове, остеопороза и други патологични заболявания.

Страдащите от анорексия се нуждаят от лекарска помощ. Болните могат да се лекуват и у дома, но при снижение на теглото повече от 30% за 6 месеца е необходимо болнично лечение. На болните се назначават антидепресанти, препарати подобряващи настроението и понижаващи тревогата и напрежението, комплексни витамини и минерални вещества.