Пакетът за производителите на плодове и зеленчуци – по-малък и по-евтин

Никола Василев

Еврокомисарят за земеделието Фил Хоган изрази предпазливост по поисканата от няколко държави допълнителна помощ за млекопроизводителите и свинефермите, които изнемогват от ниските цени.

„Много е трудно да се искат повече пари от комисаря по бюджета при положение, че предишния пакет, все още не е приложен от 13 държави членки, а срокът изтича в края на юни. 195 млн. евро не са похарчени. Трудно е да се говори за нови помощи при неизпълнение на предишните“, заяви Хоган. През септември Европейската комисия отпусна 400 млн. евро за секторите на млякото и свинепроизводството, които могат да се използват от правителствата на страните членки до края на юни.

Нито една държава все още не е се е възползвала и от разрешението за временно доброволно договаряне между организациите на производители за планирано намаляване на производството на мляко, което беше одобрено през март.

България, Австрия, Румъния и Словения, както и Полша, Чехия, Унгария и Словакия излязоха с декларация на 29 април, в която настояват за допълнителни помощи за фермерите, произвеждащи мляко и свинско месо, тъй като изкупните цени са под себестойността от дълго време.

Осемте държави поискаха временна помощ за отглеждане на животни в размера на тази от 2015 г., увеличаване на цените за интервенционно изкупуване на мляко и млечни продукти и връщане на експортните субсидии, под формата на кредити за износ на продукция. В писмото, подписано и от министър Десислава Танева, Европейската комисия се призовава още да положи повече усилия за търсене на алтернативни пазари след загубата на руските и за увеличаване на бюджетите на програмата за мляко и плод в училище, чрез която да се реализира непродадена продукция.

Европейските министри на земеделието ще се върнат към темата за цените отново в края на юни, а дотогава Европейската комисия ще оценява предложенията, подадени от осемте, както и от още няколко страни, които искат обезщетения за измръзнала продукция в резултат на по-дългата и студена зима.

След като и Германия се обяви за отварянето на кризисния резерв от 400 млн. евро, комисар Хоган се показа за първи път по-склонен да обсъжда активирането на фонда, като въпросът също ще бъде обсъден на следващата среща на земеделските министри през юни.

Земеделският еврокомисар съобщи, че Европейската комисия ще приеме в края на май новата схема за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, обещана през март като компенсация заради загубите от руското ембарго. Става дума за схема за частно складиране на продукция по подобие на прилаганите през предните 2 г.. Фил Хоган обаче предупреди, че тя няма да е нито толкова обемна, нито толкова скъпа, колкото предишните, тъй като много производители вече са намерили нови пазари за продукцията и не се нуждаят от подкрепа от Брюксел.

През изминалите две години производителите биваха компенсирани за изтегляне от пазара на до 3000 т продукция на обща стойност 163 млн. евро. През тази схема България получи възможност да изтегли 950 т праскови. За тази година правителството предлага да бъдат включени и черешите. Новият пакет за подпомагане трябва да влезе в сила от 1 юли.