Натуралната козметика с муцин е много интересна за посетителите на фермерските пазари в София и Варна

 

В китното варненско село Кичево се намира Snails' Land – фермата за охлюви, където през последните 4 години Стефан Стефанов и Христо Златев отглеждат стадо от около 400 хил. охлюва от вида Helix Aspersa Maxima. Пасищната площ за мекотелите е около 2 дка, а общата площ на фермата, която се намира на няколкостотин метра от Черноморския бряг, възлиза на 6 дка. Стопаните използват френски способ за отглеждане в полета, засети с детелина. Активният сезон е лятото от април/май до октомври/ноември и тогава във фермата са заети постоянно трима души. Това разказа за „Български фермер" Стефан Стефанов, съсобственик на фермата.

Качествена храна и козметика

Средно на година фермата произвежда по 4 т охлюви, които се реализират изцяло на българския пазар. Snails' Land предлага както месото за консумация, така и натурална козметика с муцин. Фермата дава охлювите за преработка и производство на консерви в 3 различни варианта – натюр (изчистено и сварено месо), охлюви по Бургундски с краве масло и билки, както и салатни охлюви. „Предлагали сме охлюви с бял и с черен трюфел, но нямаше голямо търсене. По-голям интерес има към козметиката с муцин, която е със 100% съдържание на натурални съставки. Муцинът представлява екстракт от охлюви – това е слузта, която ние извличаме на ръка", обясни Стефан Стефанов и уточни, че при производството на качествена козметика от охлюви е много важно муцинът да бъде пресен. Фермата го доставя на лицензирана българска лаборатория, където веществото се влага в кремове за лице, серуми за околоочен контур, сапуни с муцин и етерични масла.

Подготовка за новия сезон

„Охлювът съдържа редица важни за здравината на кожата елементи като еластин, колаген, алатоин, гликолова киселина. Ние извличаме муцина на пресния охлюв – това е слузта, която помага на охлюва да се придвижва. Всички останали съставки на козметиката ни са натурални и в това се състои нейната полезност", обясни Стефан Стефанов и допълни: „Продаваме продукцията си основно в България, но търсим дистрибутори в страната, както и канали за износ."

„В момента правим подготовката за новия сезон. Купихме си нови охлювчета, които ще пуснем до няколко дни. Охлювът се нуждае от 50-60% влажност на въздуха, за да се чувства добре. Ние сме до морето, селото се намира на 300 м надморска височина и буквално на 330 м разстояние от морето. Дъждовните дни, които имахме напоследък, са добре дошли за нашите охлюви. Дъждът от природата обаче не е достатъчен и се налага всекидневно по няколко пъти на ден да бъдат дъждувани. През лятото поддържаме постоянна влага с дъждуване по два пъти на ден", обясни стопанинът и със съжаление посочи, че развъждането и отглеждането на охлюви не се подкрепя по никакъв начин от държавата.

Административни трудности

„В анкетните карти за подпомагане с европейски средства това мекотело е в графа „други". В България не са много фирмите, които отглеждат охлюви. В интерес на истината ние спечелихме финансиране по Програмата за развитие на селските райони с проект по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства". Тя ни помогна и сега предстои да получим основното плащане. Това е важна помощ за нас и ще ни помогне да увеличим количеството охлюви, които отглеждаме", каза Стефан Стефанов и допълни: „Като цяло не разчитаме на помощ от държавата, но би било полезно каквото и да е, тъй като предизвикателните природни и климатични условия влияят и на нашата продукция, както е при останалите сектори в селското стопанство."

Инфраструктура за напояване

„Когато започнахме да се занимаваме с отглеждането на охлюви, прочетохме толкова много неща, които впоследствие на практика са оказаха безполезни. Всичко е много индивидуално в много отношения. Всяко нещо, което се прави с любов и желание, е по-лесно", призна Стефан Стефанов в отговор на нашето желание да научим повече за началото на създаването на стадото и охлювъдната ферма.

„Най-голямата част от разходите в стопанството са за вода за напояване. Изграждането на инфраструктура за напояване е нещо, с което държавата би могла да помогне не само на нас, а и на всички земеделски производители", отбеляза Стефан Стефанов. Също така, според него, е необходимо държавата да подкрепя финансово българските производители, които искат да покажат продукцията си на изложения в чужбина. „Всяка неделя сме на фермерския пазар в град Варна. Имаме дистрибутори и работим с няколко търговски вериги за храни в София и Варна. Фермерските пазари за мен са възможност да имам директен контакт с хората", посочи още охлювъдът.

Подходяща храна са по време на пости

Според Българската православна църква безгръбначните животни като охлюви, миди, октоподи, калмари и други са постни храни и могат да се консумират по време на пости. Така, чрез консумацията на охлюви човешкият организъм може да си набави витамини В12, А, Е, К. Други полезни хранителни вещества, които се съдържат в месото от охлюви, са селен, калций, фосфор, магнезий и желязо. Високото им съдържание на протеин и ниското на мазнини ги прави вкусна и полезна храна.

Snails' Land се намира във варненското село Кичево
Snails' Land се намира във варненското село Кичево
Snails' Land произвеждат натурална храна и натурална козметика
Snails' Land произвеждат натурална храна и натурална козметика
Охлюви с масло и червен пипер
Охлюви с масло и червен пипер