Вкусно и полезно за вегетарианци и по време на пости

Продукти: 250 г броколи, 1 малка глава карфиол, 2 моркова, 150 г грах, сол

За соса: 2 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, 200 мл прясно мляко, 1/2 кубче зеленчуков бульон, 100 г настъргано сирене, млян черен пипер

Приготвяне:

1. Загряваме предварително фурната на 200 градуса. Кипваме 2 л вода със сол в голяма тенджера. През това време почистваме броколите и карфиола, измиваме ги и разкъсваме на розички. Изчистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета морковите.

2. Слагаме броколито и карфиола във врящата вода. След 1 минута добавяме и морковите. Варим още 2 мин., изливаме в гевгир, отцеждаме добре и разстиламе в огнеупорен съд или подходяща тавичка. Добавяме граха и разбъркваме.

3. За соса загряваме олиото, наръсваме брашното и запържваме около 1 минута, като бъркаме. Постепенно наливаме млякото и бульона и варим 3 минути, като непрекъснато бъркаме. Добавяме половината от сиренето и подправяме с черен пипер.

4. Заливаме зеленчуците със соса да ги покрие. Наръсваме с останалото сирене, поставяме във фурната и печем до златисто.