Когато в семейството започне да се обсъжда изборът на домашен любимец, най-често везните натежават в полза на декоративния заек-джудже

От класацията бързо отпадат кучето и котката. Първото, защото някой трябва да тича след него в дъжд, студ, сняг и пек. Котките също не получават кой знае колко поддръжници. При тях поддържането на чистота е от първостепенно значение. След това обаче идва остренето на ноктите по мебелите.

Вълнистите папагалчета, костенурките, декоративните рибки и хамстерите изскват също много внимание, има проблеми с храненето им и с грижите за тях.

И остава изборът между домашни свинчета и декоративните зайци

И тук отново превес вземат малките зайчета - те са по-умни, не се плашат лесно от другите обитатели на дома, контактни са и винаги са готови да общуват.

Друго важно предимство е, че могат да бъдат научени да ползват дори котешка тоалетна

И още:

Декоративните зайчета бързо се приобщават и "завързват" лесно приятелства с членовете на семейството.

Друг плюсе, че децата - още от осемгодишна възраст, са в състояние сами да се грижат за тях. А по-възрастните членове на семейството - баби и дядовци, също могат без проблем да поемат ангажимент за яхонот отглеждане при нужда.

И най-важното:

Ако на зайците се осигуряват достатъчно храна и питейна вода, те могат да бъдат оставени сами за един или два дни. Разбира се, това не трябва да се превръща в правило.