Как да ги предпазим от сезонните дразнения?

Инес ЗЛАТАНОВА

Пролетта е един от най-хубавите, но и проблемни сезони за нас и любимците, защото с нея се събуждат различни представители на флората и фауната, някои не са безопасни. Например, наситена с алергени растителност, чиито влакна, прашец и други съставни компоненти, носейки се из въздуха причиняват алергии. Или пък насекоми като комари, бълхи и кърлежи, които пренасят болести и паразитни организми. С климатичните промени условията на затопляне предразполагат по-ранната поява и на опасни за четириногите ни влечуги като змии. Друг проблем е чисто физиологичната адаптация на животното към промените във времето, природата и целия околен свят.

Някои от тези потенциални опасности могат лесно да бъдат намалени, като например сезонните алергии, докато други могат да бъдат животозастрашаващи. Дори някои предмети в помещенията, като прясно отрязани цветя и почистващи препарати, могат да навредят на домашния ви любимец. Ето някои общовалидни съвети за безопасност на любимците през пролетта:

1. Съхранявайте торовете и продуктите

за тревни площи на недостъпно място

Запечатайте контейнерите с торове, препарати за унищожаване на плевели и други продукти за грижа за тревните площи и ги дръжте на недостъпно за домашните си любимци място. Консумацията на тези продукти може да доведе до стомашно разстройство, повръщане или диария. Свържете се с ветеринарния си лекар или денонощна ветеринарна клиника, ако смятате, че вашият домашен любимец е погълнал някой от тези химикали.

Чувствителните четириноги, когато оближат остатъци от тор по лапите си, могат да получат кожно дразнене или леко стомашно разстройство, но тези симптоми обикновено отшумяват сами. Можете да ограничите потенциалната чувствителност, като не допускате домашните любимци до тревната площ през препоръчания от продукта карантинен период след прилагането му.

2. Използвайте препарати за предпазване

от бълхи и кърлежи

Поддържайте домашния си любимец защитен с лекарствата за предпазване от бълхи, кърлежи и дирофилария (която се пренася от комари). Местоположението, здравословното състояние на кучето и лесното прилагане - всички те играят роля за подходящото лекарство за вашия домашен любимец, така че се препоръчва да обсъдите възможностите с вашия ветеринар. Много продукти за кърлежи убиват вредителя, преди да може да пренесе лаймска болест или други заболявания, предавани от кърлежи, но все пак трябва да отстраните вредителя възможно най-скоро. Разчесвайте или почиствайте добре домашните си любимци след продължително пребиваване навън, особено в силно залесени райони.

3. Ваксинирайте кучето срещу лаймска болест

В някои райони на страната кърлежите и лаймската болест са особено разпространени, в България са с умерена честота. Ако имате постоянен проблем с кърлежите и се притеснявате за домашния си любимец, посъветвайте се с ветеринарния си лекар за ваксинация срещу лаймска болест. Вървете в крак с регулярния график с имунизации за любимците си.

4. Пазете котките далеч от лилиите

Цялото растение лилия е изключително токсично за котките и може да причини бъбречна недостатъчност, припадъци и дори смърт. Лилиите често се появяват в цветни аранжировки около пролетни празници като Великден, така че ако имате котка, която в миналото е дъвчела растения, трябва да държите лилиите далеч от дома и градината си за тяхна безопасност.

5. Отглеждайте безопасни стайни растения

Когато започнете пролетното озеленяване и градинарство, имайте предвид външните растения и дървета, които са токсични за животните. Внимавайте за японски тис, който съдържа токсини, които могат да причинят проблеми със сърдечния ритъм и кръвното налягане при поглъщане, както и за луковиците на нарциси, лалета и други цветя. Те могат да причинят стомашно разстройство или проблеми със запушване на стомаха, ако бъдат изкопани и консумирани. Ако не сте сигурни дали дадено растение е безопасно за вашите домашни любимци, потърсете повече информация.

6. Внимавайте за пчели

Тежестта на ужилването от пчела отчасти зависи от мястото. Ужилване по лапата, крака или друга част от тялото вероятно няма да причини сериозни проблеми, но най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар относно използването на Бенадрил за лечение на отока. Ужилването по муцуната, от друга страна, може да бъде по-сериозно. Ако подозирате, че вашият домашен любимец е бил ужилен от пчела, незабавно се обадете на ветеринарния си лекар и наблюдавайте домашния си любимец за признаци на алергична реакция.

7. Започват сезонните алергии

Вашият домашен любимец може да е алергичен към външни алергени като полени и трева, така че следете за признаци на дразнене: постоянно дъвчене или облизване на лапите, повтарящи се ушни инфекции и цялостно сърбеж и надраскване на кожата. В зависимост от тежестта на алергията има лекарства с и без рецепта, които могат да лекуват симптомите на вашия домашен любимец. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар за това какви варианти биха били най-подходящи за вас.

8. Дръжте почистващите продукти

на недостъпно място

Ако семейството ви планира да се заеме с пролетно почистване, внимателно преценете къде съхранявате почистващите продукти и химикали. Много продукти за почистване, които са разредени, като например многофункционален спрей или препарат за почистване на плотове, могат да предизвикат стомашно разстройство. По-концентрираните и тежки почистващи препарати обаче могат да доведат до по-сериозни проблеми, включително язви в устата и хранопровода. Същата препоръка се отнася за боите за яйца по време на великденското украсяване.

9. Обновете информацията за контакт

Тъй като прекарвате повече време навън, наслаждавайки се на хубавото време, уверете се, че вашият домашен любимец има подходящ нашийник с етикет, който дава информация за идентификация, включително име, адрес и телефонен номер, и помислете за поставяне на микрочип, ако все още няма. Ако вашият домашен любимец е с микрочип и сте се преместили или прекарвате времето си на вилата, отделете малко време, за да актуализирате информацията за контакт, така че ако някога се изгуби, да му е по-лесно да се върне жив и здрав у дома.

Сезонни вредители

Кърлежи

Един от най-явните вредители, които се закачат по любимците с поникването на по-висока трева са кърлежите. Те стават активни с повишаване на температурите над 10° C, обикновено още през март. Паякообразните насекоми, сред които попадат кърлежи и скорпиони се срещат най-често в широколистни и смесени гори, треви и папрати на височина до 1,5 метра. Проверявайте обстойни любимците си след излизания навън, за да забележите кърлежите навреме, като прегледът е най-ефективен с прекарване на ръка по тялото, до намиране на малка издутина. Козината понякога пречи да бъде видян с просто око. Ухапването от кърлеж е подценявано, но опасно както за хората, така и за любимците, защото пренасят микроби и зарази, причиняващи редица заболявания на кръвта най-често. Лаймската болест, бабезиозата и кърлежов енцефалит са инфекции, чиито брой нараства в световен мащаб, по данни на фондация „Четири лапи", като експерти са изчислили, че всеки четвърти кърлеж е носител на патогени. При симптоми на изтощение, липса на апетит и сънливост, след ухапване от кърлеж, незабавно назначете преглед при ветеринарен лекар.

Като цяло следете състоянието на четириногото си с повишено внимание след отстраняването на кърлежи. Най-ефективният метод за това остава с таблетки еднократно вътрешно обезпаразитяване. Само лицензирани аптеки, клиники, амбулатории и кабинети за ветеринарно лечение могат да консултират и препоръчват продукти за здравето на домашните любимци, така че стопаните трябва да закупуват медикаменти именно от такива. На пазара има всякакъв вид репеленти, включително нашийници, пипети и хапчета, повечето от тях действат и срещу комари. Капките от пипетите се нанасят върху кожата на врата и плешките, където животното не може да ги оближе. Спот-он пипетите, пудрата и дъвчащи таблетки са с подходящо приложение за котките. Не използвайте едни и същи препарати за кучета, котки и зайци, тъй като някои животни могат да имат непоносимост към вещества, които действат добре на други. Пудрата, шампоаните и спрейовете предназначени за козина, трябва да се нанасят директно върху козинатa на животните.

Бълхи

Споменавайки бълхите, те са най-честите вредители по кучета, котки, и хора. Правят малки червени пъпчици, винаги по 2-3 в различни участъци на кожата, характеризират се със силен сърбеж. Кучетата с алергия към бълхи могат да изпитат сърбеж по цялото тяло само след едно или две ухапвания и могат да развият вторични кожни инфекции, дължащи се на възпалената, нарушена кожа на мястото на ухапването. Активният сезон на бълхите е по-продължителен, те са силно инвазивни и трудноуловими, в същото време пренасят множество патогени и сърбежът измъчва любимците. Затова трябва да бъдат отстранени с помощта на препарати за перорално или локално приложение, а окончателното им изчезване включва и основно почистване на дрехи и текстилни материи, до които котката или кучето е имало контакт, включително дори матраците у дома. Полезен натурален метод в справянето с досадните насекоми е отварата от див джоджен, с която може да мажете четириногото на всеки 2-3 седмици до пълно изчезване.

Летящи насекоми

Ако симптомите включват подуване, най-вероятно ужилването е от пчела, оса или стършел, което не е необичайно за любопитните към летящи насекоми любимци. В опитите си да ги изядат, най-често засегнатата област е в устата от вътре или по муцуната. Кучетата, които безпокоят гнездата и кошерите, могат да получат множество ужилвания по тялото. Ужилванията от пчели, оси и стършели са болезнени, така че ще усетите веднага, че кучето не се чувства добре и обръща внимание да дадената област от тялото си, опитвайки се да го оближе. Някои кучета изпитват сериозни алергични реакции към пчели, особено ако са ужилени в устата. Това може да доведе до оток на лицето и анафилаксия. Ако пчелата е оставила жилото си, важно е да го отстраним възможно най-скоро. Колкото по-дълго остане жилото, толкова повече отрова ще се освободи, което може да влоши реакцията на животинката. Използвайте пинсети или нокът, за да издърпате внимателно жилото.

Внимавайте да не стиснете жилото, тъй като това може да доведе до освобождаване на повече отрова. Ако кучето изпитва болка или дискомфорт, можем да му дадем лекарства за болка без рецепта. Важно е обаче да се отбележи, че някои лекарства могат да бъдат токсични за кучетата, така че винаги трябва да се консултираме. Ветеринарният лекар може също да предпише локален крем или мехлем, за да помогне с дискомфорта. Най-добрият съвет е намесата на ветеринарен специалист, а след това поставяне на състоянието под интензивно наблюдение в домашни условия, придружено със студени компреси за спадане на отока.

Скорпиони

Тези паякообразни видове рядко се срещат в България и предвид размерите си не съдържат най-опасната отрова. Освен това, скорпионите са самотници, така че ужилване от такъв означава, че кучето ви вероятно се е приближило твърде близо до място, където се е крил такъв. Ужилването от скорпион е болезнено, мястото може да се зачерви и подуе, а кучето ви да започне да отделя слюнка. Свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар, ако кучето ви е било ужилено от скорпион. Домашното лечение включва отстраняване на жилото, ако има такова. Използвайте ръба на кредитна карта или друг твърд предмет, за да изстържете жилото; не използвайте пинсети, които могат да изстискат повече отрова.

Въпреки че не можете напълно да предотвратите ухапване или ужилване от насекоми, има начини да предотвратите някои от тях за вашето куче. Използвайте ефективен месечен препарат за борба с бълхите, за да предотвратите заразяването. Ако живеете в район, в който присъстват тези паразити, също се предлагат продукти за борба с кърлежите. Репелентът против мухи може да помогне да се предпазите от летящи насекоми. Попитайте ветеринарния си лекар за най-добрите продукти за вашето куче. Не забравяйте да държите кучето си далеч от пчелни кошери и гнезда на оси и стършели, както и от мравуняци. Потърсете професионална помощ, ако е необходимо, за да отстраните тези вредители от имота си, за да можете да предпазите домашните любимци на открито. Наблюдавайте четириногото си и направете всичко възможно да го спрете да се опитва да лови или да яде насекоми.

Алергии към растения

Освен проблеми с насекомите, през пролетта се обострят алегрии към типични растителни видове и техния цветен прашец - някои видове трева, цветя и плевели, пухчетата на тополите и т.н., които причиняват алергии при четириногите любимци, най-вече у котките.

Най-сериозни са симптомите на алергия, които засягат дишането. В резултат на реакцията на организма към алергена котката може да има затруднения поради подуване на лицето, гърлото или носа. То може да причини кашлица (особено ако котката вече има астма), давене, хрипове, колапс и в крайна сметка смърт, ако не се вземат бързи мерки. В допълнение към проблемите с дишането котката може да има хрема и кихане, ако е изложена на алерген, който дразни лигавиците. Сърбежът, загубата на козина, зачервяването и дразненето на кожата, клатенето на главата и дъвченето на лапите или опашката също могат да се наблюдават при котка с алергия. Тези симптоми са много често срещани при алергии към бълхи, храна или околната среда. Алергените предизвикват възпаление и сърбеж, които карат котката да дъвче кожата си, за да облекчи дискомфорта. Могат да последват косопад и рани.

По принцип е трудно да се определи към какво е алергично животното. Има някои кръвни и кожни тестове за откриване на определени алергени. В зависимост от вида на алергията на котката лечението е различно. Антихистамини или други лекарства може да са подходящи за вашата котка в зависимост от тежестта на симптомите и причината за алергията. Справянето обаче може да бъде постоянно предизвикателство за собствениците на котки, особено ако е невъзможно да се отстрани алергенът, както в случая с полените на растенията. Ако причинителят не е напълно отстранен, някои котки могат да се поддържат по-комфортно с медикаменти и могат да страдат само сезонно. Екстремната алергична реакция, наречена анафилаксия, може да бъде фатална.

Токсични растения на двора

Ако не живеете в апартамент и с настъпването на пролетта запретнете ръкави в градината, и сте собственик на котка, трябва да внимавате какво засаждате. Макар че котките са взискателни и често избягват да ядат отровни растения, нищо не им пречи да се потъркат в такова и после да оближат козината си. Лилиите са едни от най-опасните растения - от тичинките и прашеца до самото цвете. Други външни растения, за които трябва да внимавате, са сладкият грах и маковете. Някои от най-често срещаните признаци на отравяне включват повишена жажда, объркване, слюноотделяне и затруднено дишане. Ако се притеснявате, че котката ви може да е погълнала нещо, незабавно я заведете на ветеринарен лекар. Не чакайте симптомите или не предполагайте, че те ще изчезнат, и не се опитвайте да накарате котката си да повърне. Кучетата също може да се отровят от консумацията на неподходящи растителни видове, само че забранените при тях растения са в по-органичен асортимент.

По-трудно е да защитите котките си извън пределите на вилата, тъй като те имат по-голяма територия за обикаляне, отколкото само градината ви. Въпреки това повечето котки са доста придирчиви в храненето, те едва ли ще опитат да ядат нещо непознато и най-вероятно ще прекарват времето си в гризане на безопасна трева или в наблюдение на всичко останало, което се случва навън. За да помогнете на котката си да бъде в безопасност на открито се запознайте с вредните растения и ги избягвайте в градината си, почиствайте отрязаните и паднали клони, дръжте луковици и грудки на недостъпно място и засадете достатъчно котешка трева, която да отвлича вниманието на любимеца и да го държи ангажиран през повечето време.

Куче с бълхи се чеше
Куче с бълхи се чеше
Куче гони летящо насекомо
Куче гони летящо насекомо
Градините трябва да се обезопасяват напролет
Градините трябва да се обезопасяват напролет