Д-р Емилия Бенова

Дехидратацията е патологично състояние, при което е намалено съдържанието на вода в организма. Един напълно здрав човек губи живота си, ако остане без вода за 7-10 дни, а при суха и гореща атмосфера за 3-5 дни.

Най-често дехидратиране на организма се получава при диария.

Останалите причини са: хранително натравяне, упорито повръщане, стеноза на пилора, токсикоза на бременността, полиурия (при диабет), заболявания на бъбреците, хипервитаминоза с витамин Д, хиперпаратиреоза, болест на Адисон, прием на диуретици.

Дехидратиране може да настъпи при обилно потене и изпаряване на вода с издишването на въздуха, което е типично при прегряване на организма, сепсис, тежки инфекциозни заболявания, висока температура.

Обезводняване се наблюдава и при остра кръвозагуба, загуба на плазма при сериозни изгаряния

Дефицит на телесни течности може да се появи и при хора с емоционални разстройства, заради гладуване и недостатъчен прием на вода. Проблемът се среща при без-

помощни болни, възрастни и деца, за които не се полагат адекватни грижи. Съществуват и психогенни заболявания, при които болните губят усещането за жажда.

Рискът от дехидратиране на детския организъм е много по-висок, тъй като тъканите в детското тяло съдържа повече течности, отколкото на възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен.

Признаци на обезводняване

на организма:

l понижаване на теглото с повече от 5%,

l суха и напукана кожа,

l поява на бръчки на лицето, заострят се чертите му.

l ниско артериално налягане.

Профилактиката се състои в предпазване и ефективно лечение на заболяванията, съпроводени със загуба на вода и ограничено ползване на диуретици.

Работещите при висока температура трябва да пият леко осолена вода. При болните на постелен режим трябва да се създават благоприятни условия за прием на достатъчно количество течности. (ХФ)

l Намаленото съдържание на вода е опасно

Дехидратация на организма