Много стопани на кучета подстригват любимците си през лятото, за ди ги предпазят от прегряване. Но трябва да знаете, че ветеринарни специалисти, кучешки фризьори и собственици на кучета продължават да спорят за плюсовете и минусите на подстригването.

Системата на охлаждане при кучетата се различава от човешката. В горещините човек се изпотява, а потта, изпарявайки се, охлажда тялото ни.

Охлаждането при кучетата става в процеса на дишане - с изпаряването на влагата от езика кръвта се охлажда, циркулира из организма им, поддържайки комфортна температура. Така че тези любимци не се нуждаят от "сваляне" на козина през лятото. Това обаче не важи за дългокосместите кучета

Особено ако козината им е суха или тънка, може да се образуват космени топки и животното да изпитва болка и претопляне.

Известно е, че козината на животното се променя в зависимост от годишните сезони. Към средата на есента на дългокосместите кучета израства подкосмие, а с първите топли пролетни дни то започва активно да се скубе. Подстригването може само да доведе до дисбанс този отработен от природата процес.

Така че най-добре е да не избирате радикално, а само хигиенно подстригване - от 3 мм до 2 см. Ако кучето ви живее в помещение и излиза на улицата само на разходка, то е желателно подкосмието да се изресва със специална четка.

Много собственици на пекинези, малтийски болонки, ши-тсу и йоркширски териери смятат, че любимците им се чувстват по-добре през лятото подстригани.