И тази година се очертава да бъде маноносна като предишната. Лозите и асмите най-вероятно ще бъдат нападани от мана, макар и в малко по-малка степен от миналата година.

Предпоставки за това, за съжаление, има и те са доста - благоприятни условия са честите превалания и температурата, която е подходяща за заразявания.

Условия за поява на опасната мана са налице както в по-високите полупланински райони, така и в по-ниските равнинни терени, казват специалистите.

Затова всички лозари, и особено стопаните, които са любители, трябва отсега да знаят, че ще им се наложи да пръскат до август и не трябва да пренебрегват това.

Времето за всяко третиране обаче в голяма степен зависи от използваните препарати, от това зависят и интервалите между пръсканията.

Когато се използват контактни продукти за растителна защита, ще се наложи да подготвяте пръскачката за работа по-често - през 10-12 дни.

Когато се използват системни продукти - през 15 дни.

Наборът от препарати на пазара вече е много голям, затова в миналия брой ги публикувахме всичките, заедно с карантинните срокове, които задължително трябва да се спазват.

За предпочитане е юлските пръскания да се проведат със системни препарати, които така да се каже "запечатват" и не позволяват да стане заразяване.

На по-късен етап третиранията могат да станат и с контактни, които са по-евтини.

Има и комбинирани рз-препарати, които ще ви свършат полезна работа и с едно третиране успешно ще се справите и срещу двете болести - мана и брашнеста мана. Най-важното е да има системност в растителната защита, която провеждате в лозето.