Заради големия интерес от нашите читатели в сезона на настинките отново публикуваме народни рецепти, за да облекчим болките в ушите.

- 2 суп. л. сух джоджен се залива с 1/2 ч. чаша водка. Оставете да престои една седмица, прецедете, потопете марлята в настойката и я сложете в ухото си.

- Настойка от лекарствена комунига: 2 суп. лъж. изсушена комунига се заливат със 100 мл водка. Престоява 7 дни на тъмно място. Два пъти на ден постанвяйте в болното ухо напоени тампони с тази настойка.

- Състоянието на болния се подобрява, ако пие чай от шипка, от листата на червени рози, корени малина и плодове от касис.

- Можете да направите чай от дафинови листа. Нарежете листата на ситно, вземете 2 суп. лъж. и ги запейте с 1 чаша гореща вода, оставете да престоят 2 часа и правете промивки на болното ухото с леко топлата настойка.

- Гнойнинят отит може да излекувате с поставянето на скилидка чесън в ухото, като преди това я увиете в марля.

- Помагат и напоените в изцеден сок от лук тампони.

- Подходящо лечебно действие има и червеното цвекло. Настържете го, сложете го в емайлирана тенджера, добавете 1/2 чаша вода и 1 чаена лъжичка мед, сложете на котлона и оставете да заври.

След това намалете огъня и оставете да покъкри още 10-15 минути. След това охладете, увийте го в марля и правете компреси.

Приготвяне на компреса: завийте марлята в полиетиленово фолио, след това в слой от памук, вълна, фин ленен плат, топъл вълнен шал и го прегънете няколко пъти.

Прикрепете компреса с бинт и оставете да действа 2-3 часа. Компресите се правят 2 пъти на ден.

- Топъл компрес може да направите и с настойка от корените на киселец. С нея промивайте ухото.

Начин на приготвяне: 2 с.л. настъргани корени залейте с 2 чаши вряща вода, оставете да кипне и да къкри на бавен огън, докато течността не остане наполовина. Охладете, прецедете и правете промивки на болното ухото няколко пъти на ден.

- Мощно антибактериално действие има сокът на жълтеничето или отварата от тази билка. Но трябва да използвате това растение много внимателно, тъй като жълтеничето е отровно.

Преди лечението с каквито и да било народни средства, винаги трябва да се консултирате с лекар, за да не си навредите сами от прекалено престараване.