Какви са предложенията на Corteva Agriscience за производителите на зеленчуци, овощни и лозя

Ваня ВЕЛИНСКА

Специалните култури, към които спадат зеленчуци, овощни и лозя, винаги са били важна част от продуктовата листа на Corteva Agriscience. Ежегодно фирмата организира семинари в цялата страна за земеделците от интензивните производства, на които представя продуктите, подходящи за тях. Присъстваме на семинара в Сандански, организиран от Асоциация растителнозащитна индустрия България и Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград, и с участието на фирми от агрохимическата индустрията.

От няколко години, като следствие на новите европейски политики, много активни вещества бяха забранени, а друга част са в процес на изваждане от употреба. Безспорно останаха много по-малко продукти, които земеделците могат да използват. Разбира се, навлизат и нови. Но трябва да имаме предвид, че това е много бавен процес.

Въпреки че част от продуктите ни за опазване на културните растения отпаднаха, както и при останалите компании от химическата индустрия, има какво да предложим, каза Пепа Василева, търговски представител на Corteva Agriscience за Южна България. Винаги сме се стремели да даваме ефективни решения за опазване на специалните култури. Знаем, че отглеждането на зеленчуци, плодове и грозде, не е никак лесно. Освен това тези култури

се нападат от редица икономически

важни вредители, срещу които е необходимо

да се предприемат растителнозащитни практики

Към момента в потфолиото ни са включени четири фунгицида и четири инсектицида, както и някои други продукти, които са подходящи да се добавят в технологиите при отглеждането на културите.

Талендо® Екстра – фунгицид, който се наложи за борба с брашнестата мана по лозата. Продуктът е познат сред лозовите стопанства в страната. Той притежава контактно, системно, предпазно и лечебно действие. Комбинация е от две активни вещества, които имат различен механизъм на действие, а синергизмът между тях взаимно ги допълва.

Допълнителната газова фаза осигурява контрол на оидиума между зърната на грозда, включително новия прираст, като достига до 20 см от мястото на приложение.

Специалистите препоръчват приготвянето на работния разтвор на Талендо Екстра да бъде в зависимост от развитието на листната маса – от 50 до 100 л/дка. Дозата е 25 мл/дка.

Зорвек™ Винабел™ – нов фунгицид, с ново активно вещество и нов механизъм на действие. Фунгицидът контролира обикновената мана, дори в най-критичната фаза – от началото на цъфтежа до образуването на грахово зърно. Активните вещества в него са с предпазно, системно, локално-системно, лечебно и антиспорулантно действие.

Напръскан върху листната повърхност, продуктът се разпределя изключително равномерно върху нея. Продуктът много бързо се абсорбира и при дъжд, паднал 20 минути след третирането, не повлиява негативно. Дозата е 50 мл/дка.

Зорвек Винабел е на пазара от три години, но успя да се наложи сред производителите, казват от компанията. Сред предимствата му са, че се отчитат

подобрени показатели на гроздето,

по-висок потенциал за добив,

по-висока рентабилност на производството

Фонтелис™ СК – надеждно решение за контрол на най-важните болести по зеленчукови и овощни култури. Има предпазно, лечебно, локално-системно, изкореняващо и трансламинарно действие. Притежава допълнителна газова фаза. Предлага се от 5-6 години в практиката, за които успя да се наложи в производството.

Фонтелис СК контролира широк набор от важни икономически болести - струпясване, брашнеста мана, сиво гниене, рано и късно кафяво гниене, склеротиния и други. Продуктът може да се използва в голям температурен диапазон - от по-хладно време до 27 градуса. Друго предимство на фунгицида е краткият карантинен срок - до 3 дни при ягоди и зеленчуци.

Корсейт™ 60 ВГ - доказан в практиката продукт за защита на мана при зеленчуци и картофи. Фунгицидът е с локално-системно, лечебно и трансламинарно действие.

Активното му вещество прониква бързо в растителните части и унищожава заразата, която вече е проникнала, в началото на инкубационния период, като предотвратява появата на видими симптоми.

Корсейт 60 ВГ трябва да се прилага с партньор на база чиста мед, като по този начин медният фунгицид осигурява контактно действие срещу патогените и по-продължителна защита благодарение на тази комбинация.

Клоузър™ 120 СК – стандарт в борбата с листните въшки и белокрилката. Инсектицидът има добър контрол и срещу щитоносни въшки, цикади, щитовки и други смучещи насекоми, които вредят по овощни, зеленчуци и картофи.

Клоузър 120 СК има бърз начален ефект и продължително последействие. Той действа контактно, трансламинарно, системно и чрез поглъщане. Ако падне дъжд 1 част след приложение, той не оказва влияние. Продуктът

контролира вредители, които имат

резистентност към други инсектициди

Прилага се в доза от 20 до 40 мл/дка. Карантинният му срок при плодове е 7 дни, а при зеленчуци само 1 ден, което е голямо предимство.

Синейс™ 480 СК – биологичен инсектицид. Продуктът има контактно и трансламинарно действие. Контролира яйцата, ларвите и възрастните на неприятелите. Има бърз нокдаун ефект, с различен механизъм на действие е.

Синейс 480 СК осъществява ефективен контрол върху много видове – молци, калифорнийски трипс, петнистокрила дрозофила, колорадски бръмбар, нощенки, листоминиращи мухи, плодови червеи и много други. Регистриран е при голям брой зеленчукови, овощни и ягодоплодни култури, а също и при декоративни видове. Едно от предимствата му е, че има кратък карантинен срок, което позволява да се прилага преди беритба.

Подходящ е за програмата за интегрирана растителна защита.

Делегат™ 250 ВГ – ефективно решение за контрол на най-важните неприятели при овощните култури. Активното вещество действа чрез контакт и поглъщане, има трансламинарно действие, предизвиква бърз начален нокдаун ефект. Инсектицидът

контролира яйца, ларви от различни възрасти и възрастните на икономически важни неприятели

като плодови червеи, миниращи молци, дрозофила, прасковен клонков молец, трипси, крушова листна бълха и много други.

Делегат 250 ВГ е подходящ за програмата за интегрирана растителна защита. Той е безопасен за полезната ентомофауна. Има кратък карантинен срок – до 7 дни.

Екзалт™ 25 СК – с основна насоченост срещу неприятели по зеленчуковите култури, но се прилага и при много украсни и декоративни видове. Активното вещество действа чрез контакт и поглъщане, придвижва се трансламинарно. Има много бърз начален нокдаун ефект. Продуктът контролира широк набор от смучещи и гризещи насекоми – молци, трипси, нощенки, бяла зелева пеперуда и много други.

Екзалт е включен в програмата за интегрирана растителна защита. Безопасен е за полезната ентомофауна. Има кратък карантинен срок – до 7 дни.

За съжаление, напомнят от Corteva Agriscience, продуктите Делегат 250 ВГ и Екзалт попадат в новите рестрикции, те ще са в продажба до края на тази години и разрешени за употреба до юни 2025 г. Забраната на все повече активни вещества, съвсем резонно, затрудняват работата на земеделците, отглеждащи специални култури. Разбира се,

агрохимическите компании правят всичко възможно да „запълват" мястото на забранените продукти,

но това става по-бавно. Защото много лесно е да се забрани дадено активно вещество, но създаването на ново, а и въвеждането му в практиката изисква години изследвания и работа.

За да се подобри действието на фунгицидите, инсектицидите и хербицидите, ние предлагаме прилепителя Виволт 90, разяснява Пепа Василева. Това е повърхностно активно вещество, прилепител, подобрител за хербицидни, фунгицидни и инсектицидни разтвори . Подобрява прилепимостта на пестицида и неговата абсорбция в растителните части. Ниските температури не влияят върху ефикасността му.

На новите европейски политики Corteva Agriscience отговаря с продуктовата си листа Biologicals, в която са включени няколко иновативни предложения.

N-Лок® супер – азотен стабилизатор, който подобрява усвояването и намалява загубите на азот при торене на културите. Продуктът може да се използва при различни полски и зеленчукови култури.

Препоръчително е да се прилага малко след азотното торене, при сравнително влажни условия, за да се блокира бързото разграждане на амониевия йон. Така се осигурява по-продължително хранене на растенията.

Утриша® N – азотен фиксатор. Продуктът фиксира азота от въздуха и го предоставя в усвоима форма за културата. Той стимулира физиологичните процеси и намалява зависимостта от азотното почвено торене, като го допълва, компенсирайки загубите от отмиване и денитрификация. Благодарение на азота, усвоен от атмосферата,

се ускорява процесът фотосинтеза,

подобрява се храненето на растенията

и така се повишава добивния им потенциал

Утриша N съдържа фотосинтетична бактерия, която е създадена заради отличните си способности да произвежда и осигурява азот в усвоима форма за културата. След третирането продуктът навлиза в растението през устицата на листата и се позиционира при фотосинтетичните клетки.

Утриша N вече се доказва в практиката, допълва Пепа Василева. През миналата година, проведените опити, показаха много добри резултати. Затова може да кажем, че при употреба на фиксатора, торовата норма може да се намали с до 20%. В някои стопанства нормата бе намалена и до 30%. Продуктът доставя еквивалент на 7 кг/дка активно вещество азот. При специалните култури препоръчваме Утриша N да се използва в ранните фази – преди цъфтеж, преди активното нарастване на летораслите на лозата.

Пепа Василева, търговски представител на Corteva Agriscience за Южна България
Снимки: Ваня Велинска
Пепа Василева, търговски представител на Corteva Agriscience за Южна България Снимки: Ваня Велинска