Шапките на гъбите просто искат да бъдат напълнени с нещо. Нека не се ограничаваме! Малко сирене, щипка билки - и леката закуска е готова. А ако добавите и месо, хапването става сериозно.

Чувствайте се свободни да ги сервирате за обяд или вечеря като основно ястие. Днес ще ви дадем няколко предложения как да приготвите пълнени гъби.

С пъдпъдъчи яйца на фурна 

Гъби и яйца са класическа комбинация. Можете да ги комбинирате по напълно оригинален начин. Изпечете яйцата в шапките на гъбите. Получава се вкусно и красиво.

Продукти: 6 гъби, 6 пъдпъдъчи яйца, глава лук, 1 суп. лъж. растително масло, щипка сол, щипка смляно индийско орехче, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Почистете гъбите с хартиена кърпа, напоена със студена вода. Отстранете внимателно пънчетата и ги нарежете. Нарежете лука по същия начин. Запържете в растително масло, докато лукът стане златистокафяв. Добавете подправки.

Разпределете запържения пълнеж в гъбените чашки и ги наредете в термоустойчива форма. Внимателно чукнете по едно пъдпъдъче яйце върху пълнежа.
Печете във фурната на 200°C за 10-15 минути.

С кайма 

Тъй като говорим за месо, рецепта за пълнени гъби с кайма определено няма да е излишна.

Продукти: 300 г кайма, 10 гъби, морков, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, 1 скилидка чесън, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Отстранете пънчетата на предварително почистените гъби и ги нарежете. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковите се настъргват на едро ренде. Запържете лука и чесъна в растително масло до прозрачност. Добавете морковите и гответе още 5 минути. Към зеленчуците се добавят нарязани пънчета от гъбите и се оставят да къкрят на умерен огън, докато течността се изпари. Добавете каймата и запържете, докато месото напълно промени цвета си. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Разпределете каймата със зеленчуците в „шапките" на гъбите и поставете във фурната, предварително загрята на 180°C, за 30 минути.

Със сирене, обвити в бекон 
Въпреки празничния вид, предястието е подходящо и за ежедневното меню. И винаги е лесно да измислите повод за празнуване. Както и нов вариант на пълнеж от сирене. В рецептата предлагаме да използвате извара, но можете да експериментирате с твърди сирена, рикота и дори мека извара.

Продукти: 8 гъби, 8 парчета бекон, 8 филийки кашкавал, 6 суп. лъж. извара, глава лук, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистете гъбите и отстранете пънчетата. „Шапките" се слагат в сух тиган за 2 минути от всяка страна. Отцедете сока. Нарежете лука, чесъна и пънчетата на гъбите. Запържете зеленчуците и щом станат златисти, добавете резенчетата гъби. Оставете да къкри, докато течността се изпари.

Смесете пърженото с изварата и настъргания кашкавал, подправете на вкус. По желание можете да добавите пресни или сушени билки. Напълнете гъбите с плънката и завийте с бекон. Закрепете с клечки за зъби. Пече се на 180°C за 15 минути.

Със сушени домати и маслинова паста 

Чаша червено вино просто моли да бъде придружена с нещо вкусно. Можете да сервирате веднага или да изчакате малко. Топло и студено, ястието се разкрива различно.
Маслинова паста е подходяща не само за гъби. Може да се намаже върху хляб или да се добави към паста. По-добре е намазката да се съхранява в хладилник в стъклен буркан.

Продукти: Основни: 6 гъби, глава лук, 3 филийки бекон, 4-5 сушени домата, 1 суп. лъж. растително масло.

За маслиновата паста: 100 г маслини, 2 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. Зехтин, 1/2 суп. лъж. Каперси, 1/2 суп. лъж. дижонска горчица, скилидка чесън, 3-4 стръка копър, сол на вкус.

Приготвяне: Изрежете пънчетата на предварително почистените гъби и ги накълцайте. Намажете капачетата с растително масло и ги поставете във фурната, предварително загрята до 180 °C, за 20-25 минути. Лукът и беконът се нарязват на кубчета. Сланината от бекона се разтопява в сух тиган. Добавете лука и гответе около 3-4 минути. Сложете нарязаните гъби и задушете до омекване. Смесете с нарязаните сушени домати и подправете на вкус.
Комбинирайте всички съставки за маслинова паста и ги пасирайте в блендер. Консистенцията и еднородността могат да се регулират по ваш вкус.

Извадете гъбите от фурната, напълнете ги със сместа от бекон, лук, гъби и сушени домати, гарнирайте с маслинова паста и сервирайте.

С пиле, сирене и домати 
Тук ще ви трябва пилешко филе. Какво да изберете зависи от готвача – от гърдите ястието ще бъде по-сухо, с филе от бедрата ще бъде по-сочно. За разнообразие може да ползвате пуешко, заешко, свинско или телешко месо.

Продукти: 8 гъби, 150 г пилешко филе, 70 г твърдо сирене, домат, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте внимателно гъбите, отстранете пънчетата и леко посолете. Нарежете лука и пънчетата. Пилешкото филе нарежете на малки кубчета.

Загрейте растително масло и запържете лука в него до прозрачност. Добавете нарязаните гъби и оставете да къкри, докато течността се изпари.

Пилешкото филе се поставя в тигана и се запържва, докато месото промени цвета си. Добавете доматите, сол и черен пипер. Задушете всичко заедно още 3-4 минути.

Разпределете плънката в гъбените чашки, поръсете с настърган кашкавал и печете на 180°C за 20 минути.

С бобена паста 

Предлагаме бърз вариант с консерва. Но можете да използвате и обикновен боб. Сухият боб трябва да се накисне в студена вода за поне 7 часа и след това да се вари, докато омекне.

Продукти: 400 г боб от консерва, 15 гъби, 80 г праз, морков, 4 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разделете гъбите на шапки и пънчета. Първите намажете с 1 суп. лъж. олио, покрийте ги с фолио и печете на 180°C за 20 минути. Пънчетата накълцайте на дребно.

Морковите се настъргват на ситно ренде, празът се нарязва на ситно.

Запържете зеленчуците в останалото растително масло. След 3-4 минути добавете нарязаните пънчета и оставете да къкри още 10 минути. Прехвърлете в дълбока купа.

Извадете гъбите от фурната и сипете отделилата се течност в тавата при зеленчуците. Изцедете течността в купа, а боба прибавете към зеленчуците. С помощта на блендер пасирайте до еднородна смес. Регулирайте консистенцията с помощта на течността от консервата. Подправете на вкус.

Напълнете гъбите с бобената паста и сервирайте.

Със сирене и пресни билки 

Ако ви е писнало да печете гъби във фурната, пригответе ги на тиган. За да не изсъхнат, добавете малко вода или бульон.

Продукти: 10 гъби, 50 г кашкавал, 50 г пресни зелении (спанак, рукола, маруля), 1 суп. лъж. растително масло, майонеза на вкус, сол на вкус.

Приготвяне: Подгответе шапките на гъбите - обелете и намажете с олио. Пънчетата не са необходими. Наредете гъбите в тиган и добавете вода. Нивото на течността не трябва да е по-високо от 1 см. Покрийте с капак и оставете да къкри 10-15 минути, след като водата заври.

В чиста купа смесете измитите зелени подправки и настърганото сирене, добавете майонеза и подправете на вкус.

Разпределете плънката в гъбите и сервирайте.

С чесън, кашкавал и риба тон 

Рибата също върви добре с гъби. Чувствайте се свободни и опитайте и други пълнежи. Например от сьомга, треска или минтай. Със скариди и калмари предястието ще бъде не по-малко вкусно.

Продукти: 10 гъби, 80 г консерва риба тон, глава лук, 2 мариновани корнишона, 30 г твърдо сирене, 2 скилидки чесън, майонеза на вкус, сол и смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Отстранете пънчетата на измитите гъби и ги нарежете на ситно. Корнишоните, лука и чесъна се нарязват също на ситно и се поставят в дълбока купа. Добавете рибата тон, гъбите и настърганото сирене, намачкайте всичко с вилица. Прибавете към пълнежа майонезата и подправете на вкус.

Напълнете гъбите и ги поставете във фурната, предварително загрята на 180 °C, за 20 минути.

Със спанак 

Гъбите вървят добре както с пресни зелении, така и с леко задушени. Днес можете да вземете спанак или киселец като основа. Можете да използвате всеки сорт лук - червеният ще добави цвят и лека сладост. Ядките са за текстура, опитайте различни комбинации. С лешници, бадеми или фъстъци вкусът на гъбите се разкрива по различен начин.

Продукти: 8 гъби, 80 г масло, 50 г спанак, глава червен лук, шепа ядки, лют пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Внимателно отстранете пънчетата от почистените гъби. Шапките се посоляват, във всяка се слага по 5 г масло и се пекат във фурната на 180 градуса за 10 минути.

Нарежете пънчетата и червения лук. Запържете ги в 20 г разтопено масло. Добавете измития и подсушен спанак и разбъркайте. Прибавете останалото масло и оставете да се задушава на умерен огън за 2-3 минути.
Извадете гъбите от фурната и ги напълнете с плънката. Поръсете със ситно нарязана люта чушка и натрошени ядки. Печете във фурната за още 10 минути на 180°C.

Със синьо сирене и шунка 

Лесното приготвяне не влияе на вкуса. Наситените гъбени нотки се допълват от леката тръпчивост на синьото сирене. Шунката също допринася – варената ще добави меки нюанси, а пушената - вкуса на огъня. Можете да използвате бекон вместо шунка.

Продукти: 6 гъби, 50 г синьо сирене, 50 г шунка, 1 суп. лъж. растително масло, сол на вкус

Приготвяне: Разделете гъбите и накълцайте пънчетата. Шунката се нарязва на едро и се смесва с нарязаните пънчета. Добавете синьо сирене и разбъркайте добре. Подправете на вкус. Намажете гъбите с растително масло, напълнете ги със сместа и изпечете на 180°C за 20 минути.

Със задушени зеленчуци 

Има няколко трика за задушаване на зеленчуци. Първо, парчетата трябва да са с еднакъв размер, за да се готвят равномерно. Второ, те трябва да се задушават на слаб огън. Така продуктите ще имат време да разкрият вкуса си и да се наситят взаимно със сокове.

Продукти: 12-15 гъби, 1 патладжан, жълта и зелена чушка, домат, 3 суп. лъж. растително масло, 2 скилидки чесън, щипка сушена мащерка, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете патладжана, чушките и домата на кубчета, с размер около 1 см. Накълцайте чесъна. Отделете пънчетата на почистените гъби и нарежете по същия начин, както зеленчуците.

Загрейте олиото в тиган, добавете патладжана, поръсете с щипка сол и запържете до лек загар. Намалете котлона до средна температура и добавете чесъна. Оставете да къкри. Прибавете патладжана и чесъна към гъбите и оставете да къкри на умерен огън още няколко минути.

Добавете двата вида чушки, оставете на котлона за още 2-3 минути и след това добавете доматите.

Намалете котлона до минимум и оставете да къкри, докато течността се изпари.

Разпределете зеленчуците в гъбите и запечете във фурната на 180°C за 20 минути.

С галета на фурна 

Консистенцията на ястието зависи от сиренето в състава. При твърдите сирена коричката ще бъде хрупкава, полутвърдите ще се разтопят във фурната и ще бъдат вкусни и еластични, а меките сирена ще направят пълнежа по-хомогенен. Препоръчваме ви да опитате и трите варианта.

Продукти: 8 гъби, 120 г галета, 120 г кашкавал, 5 суп. лъж. растително масло, 1/2 ч. лъж. сушен лук, 1/2 ч. лъж. сушени билки, щипка сушен чесън.

Приготвяне: Отстранете пънчетата на гъбите и ги замразете. Намажете форма за печене с 1 суп. лъж. растително масло, наредете гъбите и оставете настрана.

В чиста купа смесете галетата, настърганото сирене, сушения лук, чесъна и билките. Добавете 4 суп. лъж. растително масло и разбъркайте добре.

Разпределете плънката в гъбите и печете във фурната на 200°C за 20 минути.

С ориз и доматено пюре 

Друг вариант за бърза закуска. За допълнителна хранителност можете да добавите варено или пържено месо, както и накълцан бекон. Подходяща е както замразена, така и консервирана царевица. С граха е малко по-различно. Ако изберете консерва, гледайте да е млад.

Продукти: 10 гъби, 100 мл вода, 50 г ориз, чушка, 50 г зелен грах, 50 г царевица, 30 г сирене, 2 суп. лъж. растително масло1 ч. лъж. доматено пюре, сол на вкус.

Приготвяне: Измитият ориз се залива с вода, посолява се и се вари до омекване. Разделете чистите гъби и замразете пънчетата. Чушката се нарязва на ситно и се запържва за 3-4 минути. Добавете зеления грах и царевицата и гответе всичко заедно още около 5 минути. Смесете задушените зеленчуци с ориза и загрейте всичко заедно. Добавете доматено пюре и подправете на вкус.

Разпределете плънката в гъбите, поръсете с настърган кашкавал и поставете във фурната за 15-20 минути на 180°C.