Изключително горещото лято ограничи разпространението на някои вредители. Тази година изненадата за зеленчуковите градини дойде от неприятел, които по принцип винаги си го има, но скоро не се намножавал в такива големи размери, че да стряска градинарите. Разтревожени любители ни звънят от цялата страна, че доматите им с нападнати от нови неприятели. Най-често ги описват като зелени гъсеници, които се откриват във ватрешността на плода.

КОИ Е ВРЕДИТЕЛЯ
Става въпрос за добре познат неприятел, които носи названието нощенка. По зеленчуците вредят няколко вида нощенки, които се разделят на подземни и надземни. В случая говорим за надземните нощенки, като най-често срещана е памуковата нощенка.

ВРЕДА
. Гъсениците повреждат надземните части – листа, цветни части и плодове.
. Много опасни са гъсениците за средноранните и късните домати и за пипера, тъй като навлизат в плодовете, повреждат ги и силно ги замърсяват с извержения и ларвни кожици.
. Гъсеницата варира по цвят на окраската - зелена, розово-кафява, виолетово-кафява, изпъстрена с белезникави, розови и зелени петна.

МЕРКИ
Борбата с нощенките не е лесна, тъй като в този сега гъсениците се вгризват в доматите, за да се хранят с плода. Все пак е добре да се третира, за да се о граници вредителя. Разрешен инсектицид за борба с памуковата нощенка при домати е афърм 095 СГ, но трябва да се внимава с употребата му тъй като е токсичен за пчелите. Могат да се използват и други продукти разрешени за нощенките при различни земеделски култури. Такива са децис 2.5ЕК, дурсбан 4 ЕК, карате зеон, конфидор енерджи, суми алфа 5 ЕК, фюри 10 ЕК и др.