В днешно време е малко вероятно всички великденски традиции да се спазват стриктно. Една от тях обаче остава непроменена - празничната трапеза. Постът е приключил, забраните са премахнати и на масата има всичко, което пожелаете. Някои ястия са на особена почит в различните страни по света. Ще разширим своите гастрономически хоризонти и ще надникнем как там украсяват трапезата

Някои народи пекат сладкиши, подобни на нашите козунаци, други предпочитат месни ястия, а трети дори готвят бирена каша със сладолед.

А ето и най-популярните ястия:

Печено агне от Великобритания 

На Велики петък британците ядат кифлички, украсени отгоре с кръст от тесто. Вярва се, че сладките, изпечени на Разпети петък, не се развалят цяла година - точно както кръщелната вода на православните. А за самия Великден във Великобритания е прието да се готви печено агнешко от сукалче.

Агнешко бутче от Франция (Le Gigot d'Agneau Pascal) 

Във Франция също е прието да се готви агнешко за Великден. Традиционното ястие е агнешко бутче, изпечено на фурна с провансалски билки, кимион, чесън и зехтин. Гарнира се със зелен фасул и печени картофи.

Германия - Кекс „Великденско агне“ (Osterlamm) 
Изглежда, че една от културните граници на Европа минава някъде в Германия. На запад от него, във Франция и Великобритания, за Великден се готвят ястия с агнешко месо, а на изток за празника предпочитат да ядат сладкиши като козунаци и тестени изделия. Германците, от друга страна, правят и двете – приготвят сладкиши с формата на агне.

Хърватия - Пинца (Pinca) 

В Хърватия на Великден ядат пинца – сладкиш с лимонова или портокалова кора, сушени плодове, стафиди или захаросани плодове. По стара традиция, мнозина, преди да изпекат пинцата я украсяват отгоре с кръст. Към пая, на масата обикновено се сервират шунка, варени яйца, репички и зелен лук. Подобно на нас, хърватите освещават трапезата преди да седнат на масата.

Италия - Коломба Паскуале или Коломба ди Паскуа 

Както при пицата, едва ли ще намерите две еднакви коломби в Италия - всяка има своя собствена рецепта. Този висок сух сладкиш е направен от тесто с мая, с настъргана портокалова кора, захаросани плодове или стафиди. Пече се във формата на гълъб (буквалният превод на италианското име е „Великденски гълъб“), а отгоре се поръсва с резенчета бадеми и захар. Получава се сладък символ на мира и възкресението.

Испания - Торихас 

Дори в Страстната седмица испанците не могат да се откажат от удоволствието да хапнат нещо сладичко. Няма една рецепта за торихас и всяко семейство ги приготвя по различен начин. Но общият принцип е прост: филийките хляб се накисват в прясно мляко с мед и подправки, във вино или ликьор; след това се потапят в разбит яйчен жълтък и се пържат в зехтин. Много приличат на нашите пържени филийки, но не казвайте това на испанците, ако не искате да нараните гордостта им.
Освен торихас, на испанската великденска трапеза със сигурност ще има чеснова супа и бунюело - подобни на понички тестени топчета с анасон.

А в Каталуния, чиито жители се стремят да бъдат различни от останалата част на Испания във всичко, имат собствено великденско ястие Mona de Pasqua - торта с бадеми и шоколад, пищно украсена с великденски яйца, шоколадови зайчета и дори пилета играчки.

Полша - Мазурек 

В Полша на Великден ядат мазурки - тестени сладки с пълнежи от плодове и ядки. Първоначално мазурките са се приготвяли със сливи и ябълки, но съвременните рецепти често предлагат да се правят мазурки с портокали или лимони. Обикновено към пълнежа се добавят накълцани бадеми или орехи, а отгоре се поръсва с пудра захар или се украсява с глазура.

Гърция - Магирица  

В православна Гърция на Великден се яде и печено агне, както във Франция и Великобритания, и сладък хляб „цуреки“, както в у нас, в Румъния и Русия. В навечерието на празника, вечерта на Велика събота, гърците приготвят магирица - гъста супа с агнешки дреболии и застройка от яйца и лимон и билки. Това е първото ястие с месо, което прекъсва „гладуването“ след Великия пост и традиционно се прави от агнешки черен дроб. Магирицата обикновено се сервира през нощта, веднага след Великденската служба

Финландия - Mammi 

Ако търсим сравнения, най-близкият аналог на финландското великденско ястие mammi е бира със сладолед. Още по-изненадващо е, че обикновено се яде на Разпети петък. Mammi е каша, направена от ръжено брашно и малц, която се пече няколко часа във фурната, след това се охлажда и се яде със сметана или ванилов сладолед.

Ливан - Maamoul 

Традицията да се ядат сладкиши за Великден не е подминала и ливанските християни. Тук освен шарени яйца винаги се приготвят сладки с грис. И тъй като Великден за ливанците е семеен празник, всички членове на семейството участват в приготвянето на основното великденско ястие и всеки от тях отговаря за собствената си съставка. Жените традиционно правят тесто, докато останалите се занимават с пълнене и декориране на курабийките.

България, Румъния - козунаци 

Във всяка страна в югоизточна Европа сладкият великденски хляб се нарича по свой начин. В Гърция това са цуреки, в Турция - черек, в България и Румъния - козунак. Всъщност това е приблизително един и същ сладкиш. С една разлика: разнообразието от пълнежи е ограничено само от фантазията и въображението на този, който ги приготвя. Вътре може да има всичко - от класическите стафиди и шоколад до по-нестандартните локуми и пюре от тиква или шам-фъстъци, боровинки и къпини.

 Обичаят да се боядисват яйца за Великден съществува във всички европейски страни. У нас, в Австрия, Германия и Хърватия са популярни „битките“ с боядисани великденски яйца. Но британците обаче биха вдигали вежди от изненада, когато чуят за тази детска игра.