Много екзотични плодове отдавна са ни познати: знаем как изглеждат, откъде да ги купим по нашите географски ширини, дали трябва да бъдат включени в диетата ни и как да го правим правилно. Но днес няма да говорим за тях.
Има по-малко известни или напълно непознати екзотични плодове от Тайланд, Китай, Индия и други страни, които изглеждат доста необичайно, когато се сблъскате с тях за първи път, най-често когато посетим някоя южна страна или (по-рядко) на рафтовете в супермаркетите. Цените на тези деликатеси често са прекомерни и ние, застанали до тях, се питаме: „Трябва ли да ги купя или не?" Но преди да отговорим на този въпрос, нека разберем какво представляват тези екзотични плодове.
Предлагаме ви снимки с имената и описания на ползите за здравето. Ще обясним и как да се яде всеки от тези деликатеси.
Кумкуата
Нека започнем с най-простото. Вероятно сте запознати с този плод и вероятно дори сте го яли под някаква форма.
Фортунела, или кумкуат, както е известен още, принадлежи към рода Citrus, факт, ясно видим дори с просто око. Родината му е Южна Азия, но днес този екзотичен плод може да се намери в по-студен климат (и, като сушени плодове, навсякъде). Често се отглежда като стайно растение. Вкусът му е сладък, с лека тръпчивост или дори с нотка на горчивина.
Ползи за здравето. Суровият кумкват е богат на витамини А, С и В, както и на калий, калций, магнезий и фосфор. Според някои данни, плодът облекчава депресията, намалява тревожността, безсънието и стреса и има тонизиращ ефект. Въпреки това, хората с цитрусови алергии трябва да избягват прекомерната му консумация.
Как се ядат кумкуати? Сладката кожица ви позволява да ядете целия плод. Можете обаче да избегнете консумацията на семките.
Салака
Понякога се нарича „змийски плод" поради приликата на люспестата му кожа с тази на змия. Растението принадлежи към семейство палмови и се среща предимно в Югоизточна Азия. Тези, които са опитвали плода, твърдят, че вкусът му е комбинация от ананас и банан, с лека орехова нотка. Когато е неузрял, плодът е стипчив.
Полезни свойства. Салакът съдържа витамини А и С, както и тиамин и рибофлавин, и минерали като желязо, калций, фосфор и калий. Лечебните му свойства включват положителен ефект върху мозъка, храносмилателния тракт и нервната система.
Как се яде? Кожата се нарязва и обелва напълно. Плодът може да съдържа негодни за консумация семена - едно или повече.
Питаята
Следващият в нашия списък е плод, известен като „драконов плод" или „драконово око".
Растението, между другото, е кактус и е разпространено в Мексико, Централна и Южна Америка. Най-известни са три ядливи разновидности. В зависимост от вида, последният може да бъде червеникаво-розов с бяло месо, червен с червено месо или жълт с бяла вътрешност. Плодът е сочен и има сладникав вкус, напомнящ на добре узряло киви.
Ползи за здравето. Драконовият плод съдържа витамини C и B6, както и полезни елементи като калций, калий, желязо и фосфор. Подобрява мозъчната и стомашно-чревната функция. Плодът също така понижава нивата на кръвната захар, което го прави препоръчителен за диабетици, според няколко източника.
Как се яде драконовия плод? Преди консумация, плодът обикновено се разрязва вертикално наполовина. След това всяка половина се нарязва на клинове или пулпата се издълбава с лъжица.
Карамбола
Списъкът с екзотични плодове продължава с плод, който поради формата си на рязане понякога е наричан „звездата на тропиците".
Растението е разпространено в редица страни, включително Индия, Индонезия, Шри Ланка, Бразилия, Гана, Израел и някои щати на САЩ. Някои източници твърдят, че карамболата може да се отглежда и като стайно растение. Търговският сорт е жълто-зелен и оребрен, сочен, със сладко-кисел или сладък вкус.
Ползи за здравето. Карамболата е съкровищница от витамини. Този плод е особено богат на калий, аскорбинова киселина, холин и фосфор. Богатата на антиоксиданти пулпа предпазва от рак и помага за предотвратяване на остеопороза.
Поради наличието на оксалова киселина в плода, експертите не препоръчват включването на карамбола в диетата на пациенти, страдащи от ентероколит, гастрит или стомашни язви и дуоденални язви.
Как се яде? Плодът се яде с кората, нарязана по желание. Колкото по-жълта е кората, толкова по-сладък е плодът.
Рамбутан
Този плод понякога може да се намери по рафтовете на големите магазини. Отличителната му черта са твърдите власинки, покриващи кората му.
Името на растението произлиза от индонезийската дума rambut, която се превежда като „коса".
Историческата му родина е Югоизточна Азия. Зрелият плод има червена кора. Месото може да бъде бяло или леко червеникаво, а вкусът му донякъде напомня на грозде. Вътре има семки.
Ползи за здравето. Рамбутанът съдържа ниацин и витамин С, както и калций, фосфор и желязо. Тези хранителни вещества понижават кръвното налягане, укрепват костите и зъбите и помагат в борбата с хелминтни инвазии.
Как се яде? Подобно на много екзотични плодове, той трябва да се обели преди консумация, въпреки че кожата, между другото, лесно се отделя от пулпата. Семената са отровни, когато се консумират сурови, така че не се препоръчват.
Черимойята
Този плод донякъде напомня на круша по форма, но се различава от нея по текстурираната си повърхност.
Това е дърво, чиито плодове са познати от незапомнени времена. Смята се, че родината му е Южна Америка, но днес ареалът на растението не се ограничава само до този континент. Плодът се отличава с конична или сърцевидна форма и бяла, влакнеста, кремообразна плът. Вкусът на черимойята напомня на ананас, ягода, папая, банан, манго и сметана. Вътре в плода има множество семена, подобни на ябълки или круши.
Ползи за здравето. Черимоята съдържа няколко витамина от група В, както и глюкоза, янтарна и лимонена киселина, калций, магнезий, фосфор, желязо и други елементи. Веществата, съдържащи се в плода, спомагат за отслабване, подобряват функцията на черния дроб и нормализират стомашната киселинност.
Как се яде? Преди консумация, разрежете плода и издълбайте пулпата с лъжица.
Семената на този плод са отровни поради съдържащите се в тях невротоксини.
Това разбира се в никакъв случай не е пълен списък с екзотични плодове и други култури, срещащи се в различни южни страни.
Коментари