Пиенето на греяна ракия през зимата е традиция за нашата страна, но няма специална рецепта за приготвянето й. Това е защото в различните райони на България майсторите използват различни варианти.

Основно изискване обаче е ракията да не е много силна, а да бъде в рамките на 38-40 градуса.

Захарността вече е въпрос на вкус. В някои райони стопаните използват пчелен мед, който много сполучливо облагородява вкуса.

Други, които са привърженици на по-екстремния вкус, прибавят зърна черен пипер или стрити на едро сухи люти чушки, за което твърдят, че действа и срещу грипните вируси.

Една примерна домашна рецепта за приготовление на греяна ракийка изисква в емайлирана тенджера или чайник да поставите 1-2 лъжички захар и да оставите на котлона за загряване.

В началото захарта се стопява до жълт цвят, а после започва да кипи и става тъмнокафява. Именно в този момент се добавят 40-50 мл вода за разтваряне на карамела.

Налива се литър ракия и се добавят няколко супени лъжици захар, по желание. Разбърква се добре и нагряването продължава, като съдът се покрива с капак.

Когато течността заври, съдът се сваля от печката и ракията се налива в керамичен съд. Сервира се гореща. А подходящото мезе всеки си го избира сам.