Напуканото грозде е проблем за стопанина. Гроздовете губят привлекателния си вид, сокът се отделя и тече, започва процесът на гниене.
Важно е бързо да се открият причините за проблема и да се създадат условия, при които гроздето няма да страда.
Кои може да са причините?
Напукване е възможно поради болести, прекомерно поливане, дъжд, грешно торене.
Първата най-честа причина за увреждане на зреещото грозде е високата влажност.След суша при валежи или прекомерно поливане лозата натрупва вода, която интензивно навлиза в плодовете, а ципите не издържат на разтягащия ефект. Това се случва и при прекомерна почвена влага или използван силно навлажнен компост.
Причина може да бъде и некомпетентният подбор на торове. Азотните торове в излишък са нежелателни, защото причиняват натрупване на влага в растението, развалят вкуса и могат да предизвикат напукване.
Фосфорът и калият, напротив, укрепват кожицата на зърната и повишават еластичността й, но не бива да се прекалява, защото прекомерната употреба на тези торове води до много ранно узряване. Важен е балансът между фосфорните и азотните торове, които имат обратен ефект.
Зърната се напукват и от болестта брашнеста мана
Спуканите зрънца са тревожен знак, затова трябва да се вземат мерки за защита на останалите. Повредените плодове първо трябва да бъдат отстранени, защото дори едно-единствено загнило зрънце може да унищожи цялата чепка.
Изтичащият сок привлича насекоми, раната е вход за патогени.
Коментари