При десертните сортове натоварването на лозите много често се изразява чрез броя на летораслите.
При винените сортове пък натоварването обикновено се определя чрез броя на зимните очи, оставени при резитбата.
Има една формула за определяне на броя на очите на единица повърхност на база на запланувания добив от декар, която би могла да се използва, за да се ориентирате как да планирате.
Ν = 100.F; разделено на n.p (100-a)
Тук N е броят на очите на декар, F – заплануваният добив от декар, n – коефициент на плододаване, характерен за сорта, p – средната маса на един грозд, a – процентът на зимните очи, които не се развиват.
Според лозарската наука коефициентът на плододаване на някои сортове е следният: Памид – 1,5, Гъмза – 1,9, Червен мискет – 1,6, Мавруд – 1,2, Димят – 1,7, Тамянка – 1,3, Болгар – 1,2, Чауш – 0,8.
Средната маса на един грозд е: 170 грама при Памид, 160 – при Гъмза, 170 – при Червен мискет, 240 – при Мавруд, 210 – при Димят, 115 – при Тамянка, 270 – при Болгар, 180 грама – при Чауш.
Използвайки стойностите на вашите лози, също можете да се ориентирате, като попълните данните.
Коментари