С настъпването на студеното време начинът ни на живот се променя и всички ние го чувстваме много осезателно. Ако през лятото денят беше изпълнен с енергия и движение, а менюто е разнообразно и богато на пресни зеленчуци и плодове, то през зимата активността намалява и в храненето ни преобладават пържени и варени храни. В резултат на това червата „стачкуват“ и започват да бъдат мързеливи. Като най-чест резултат се появява запек, който тормози мнозина. Предлагаме ви да включите в менюто си вкусни и здравословни ястия, богати на фибри, които със сигурност ще се харесат, ще активират работата на червата, ще нормализират храносмилането и ще ви освобождават от стомашните проблеми.
Тайната на работата на червата
Защо червата работят много по-добре през лятото, отколкото през зимата? Несъмнено една от тайните на доброто му състояние се крие в по-активния начин на живот, тоест в редовните динамични натоварвания. Основната тайна на доброто здраве обаче е храната, богата на фибри. В края на краищата какво правим когато сме на вилата – хапваме пресен грах за обяд, а между храненията хрускаме морков или краставица от градината. Така неусетно си набавяме нужните за организма фибри.
За възрастен човек са достатъчни 20-30 г фибри на ден, за да се избегнат проблеми с храносмилането. Най-богатите на диетични фибри храни включват, например, всички видове зеле, моркови, ядки, стафиди, смокини и всички бобови растения.
1. Салата от червено зеле със стафиди
Ще изхождаме от сезонните реалности и ще помним, че зелето запазва витамини и хранителни вещества доста добре през зимата. И ако за салата вземем не обикновено зеле, а червено, и дори добавим стафиди, получаваме вкусно и полезно ястие.
Продукти: 300 г червено зеле, 100 г ябълки, 2 суп. лъж. стафиди, 1 суп. лъж. бадеми или орехи, 1,5 суп. лъж. ябълков оцет, 1 ч. лъж. мед, 4 суп. лъж. растително масло, сол на вкус.
Приготвяне: Изплакнете стафидите и ги накиснете за 15 минути в топла вода, ако е необходимо. Нарежете зелето на ситно, посолете го малко и го претрийте леко с ръце, така че да си пусне сока.
За дресинга в отделна купа смесете оцета, меда и растителното масло. Настържете една ябълка на едро ренде. Смесете готовото зеле, ябълката и стафидите и полейте с дресинга. Разбъркайте отново.
Поставете салатата в хладилника за 2-3 часа, така че продуктите в нея да се смесят добре и да поемат ароматите от дресинга.
Преди сервиране поръсете салатата отгоре със ситно нарязаните ядки.
2. Салата от авокадо с нахут и спанак
Авокадото има не само приятен вкус и текстура, но е и много полезно за храносмилането. Съдържанието на фибри в този екзотичен плод е високо (над 6,7 г в 100 г от плода). Нахутът на практика не отстъпва от боба в това отношение (съдържанието на фибри е 12,4 г). Комбинацията на продуктите в тази салата дава максимална полза, пък и вкусът е невероятен.
Продукти: 1 авокадо, 100-150 г варен нахут, 1 краставица, 1 връзка спанак, 5-7 чери домати (или 1 среден домат), магданоз, 1-2 суп. лъж. лимонов сок, 3-4 суп. лъж. растително масло, сол и смес от пипери на вкус.
Приготвяне: Удобно е, когато нахутът е останал от варенето на друго ястие, но можете да го сварите отделно (около 40 минути), като предварително го накиснете от вечерта във вода. Накъсайте спанака, нарежете магданоза на ситно, а краставицата и авокадото - на кубчета, чери доматите нарежете на половинки. Ако имате обикновен домат, нарежете го на кубчета, чийто размер е приблизително колкото са авокадото и краставицата. В отделна купа смесете лимонов сок и растително масло.
В чиния сложете накъсания спанак, отгоре поръсете охладения сварен нахут, а след това нарязаните краставици, магданоз, авокадо и домати.
Поръсете всичко със сместа от смлян черен пипер и сол, полейте с дресинга и разбъркайте внимателно.
3. Паста с броколи и сметанов сос
Макароните съдържат доста фибри, но това важи само за тези, направени от твърда пшеница. А сред различните видове зеле шампионът по съдържание на диетични фибри е брюкселското зеле (4,2 г), на второ място са броколите (2,6 г). Комбинирайки ги ще получите вкусно и здравословно ястие за обяд или вечеря.
Продукти: 300 г паста от твърда пшеница (талиатели, пене), 400 г замразени броколи, 100 г моцарела (по-добре - малки топчета), 100 мл сметана, 2 скилидки чесън, растително масло за пържене, стрък зелен магданоз на вкус, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сварете макароните според инструкциите на опаковката, докато станат ал денте (полуготови). Сипете растително масло в дълбок тиган, загрейте и запържете в него счукания чесън. Сложете замразените цветчета броколи в тигана както са и ги запържете, докато омекнат. Ако използвате пресни броколи е по-добре предварително да се сварят малко или поне да се попарят с гореща вода. Извадете чесъна и сипете сметаната и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете малко броколите да поврат заедно със сметаната. Прибавете сварената паста и разбъркайте внимателно. Добавете топчета моцарела и отново разбъркайте. Готовото ястие се поръсва с наситнени листа магданоз.
Ако искате да направите ястието по-засищащо, заедно със сметаната добавете в тигана варени или печени пилешки гърди, нарязани на кубчета.
4. Зимно смути от тиква и портокал
За тази рецепта вземаме най-ярките храни с отлично съдържание на фибри - тиква и портокал - и добавяме мега-здравословни сушени кайсии. Портокаловото смути ще повдигне настроението ви със свежия си вкус и ще подпомогне храносмилането.
Продукти: 300 г обелена и почистена тиква, 2 портокала, 4-5 сушени кайсии, смляна канела на върха на ножа, 1/2 суп. лъж. мед.
Приготвяне: Накиснете сушените кайсии в топла вода половин час преди готвене, нарежете тиквата на малки парчета, обелете портокала и отстранете ципите. Прехвърлете подготвените продукти в блендер, добавете мед и разбийте до еднородно пюре.
Готовото смути се налива в чаши и се поръсва с малко канела.
5. Бонбони от сушени плодове
За приготвянето им не е необходима дори захар. Сушените плодове са достатъчно сладки. Абсолютен лидер по съдържание на фибри сред сушените плодове са смокините (18,2 г). Благодарение на тях можете да приготвите много вкусни натурални сладкиши.
Продукти: 5 сушени смокини, 12 сушени сини сливи без костилки, 100 г стафиди, 100 г сушени ябълки, сусамово семе, маково семе, парченца ядки или шоколад, малки овесени ядки и др. (за овалване).
Приготвяне: Накиснете сушените плодове за 10-15 минути в топла вода. Отцедете водата и ги смелете добре с блендер. От получената маса оформете топчета, колкото орех и ги оваляйте в различните поръски.
Коментари