Айсберг салатата е една от най-предпочитаните, тъй като листата й са много крехки, сочни и хрупкави. По външен вид наподобява зелка.

Тъй като не образува бързо цветоносно стъбло, може да се засажда и по-късно през пролетта, дори и лятото.
Отглежда се чрез разсад. Ако се прави по-ранно производство, се сее в парник. В края на февруари - началото на март може да се засее в неотопляема леха, която се покрива с полиетилен.

Сеитба

За леха от 1 квадрат са необходими 1-1,5 г семена. Те се разпределят равномерно в плитки браздички, но може да се засее и разпръснато.

Семената се покриват с тънък слой влажна почва. След това леко се подравнява и се притъпква с дъска.
Семената поникнат за една седмица при температура 20-22 0С. След като се покажат първите кълнове, е необходимо температурата да е по-ниска.

Влажността трябва да е умерената.

Полива се с лейка с престояла вода през по-топлите часове на деня. След това лехата се проветрява.
Ако разсадът е по-гъст, трябва да се прореди.

Засаждане

За разсаждане се използва 35-40-дневен разсад. Извършва се на разстояние 30 х 25 см.

Препоръчително е засаждането да се направи на високата леха, тъй като салатата е чувствителна на проевложняване на почвата.

.

РАЗНОБРАЗИЕ 

Препоръчваме ви да си засадите разнообрази салати, които освен по цвят и форма на листата, се различават и по-вкусови качества. Така ще си приготвяте уникални полезни и вкусни ястия.