Причината не е само в поливането, има и други фактори
Откъсвате си свежа и хрупкава краставица от градината, но когато хапвате от нея, установявате, че горчи. Защо краставиците могат да горчат и какво влияе на вкуса им?
Всички представители на сем. Тиквови съдържат гликозида кукурбитацин, който придава горчивината. Това е вид защита срещу тревопасни животни и насекоми, т.е. в дивата природа краставиците винаги са горчиви. Но чрез селекция са създадени сортове и хибриди, чиито плодове практически не натрупват кукурбитацин, или съдържат незначителни количества и ние не усещаме горчивина.
Възможни причини
Ако краставиците растат в неблагоприятни условия, плодовете на някои сортове (особено опрашвани от пчели) могат да бъдат много горчиви. Най-честите причини за появата на горчивина в плодовете са следните:
0 нередовно поливане;
0 поливане със студена вода;
0 продължително студено време,
0 много силно слънчево греене;
0 липса на хранителни вещества;
0 тежка глинеста почва;
0 увреждане от насекоми.
Как да се полива
За да се получи висококачествена и богата реколта, много е важно краставиците да се поливат редовно и обилно, особено по време на цъфтеж и плододаване.
Важно! При продължителна липса на влага краставиците са постоянно стресирани, растенията се развиват слабо, периодът на плододаване се скъсява и плодовете натрупват кукурбитацин.
Препоръка: Много е важно почвата да е добре навлажнена на дълбочина поне 20 см.
Правила:
0 Честотата на поливане зависи от състава на почвата. Ако е песъчлива, поливайте по-често, ако е глинеста - по-рядко, тъй като тя задържа влагата по-добре.
0 При студено или облачно време поливането трябва да се ограничи, за да се предотврати развитието на патогенни гъби.
0 Не трябва да се използва студена вода за поливане на краставици: кореновите капиляри се свиват, водата се абсорбира слабо и растенията изпитват стрес. Също така може да се стигне до развитие на кореново гниене.
Температурата на водата за напояване не трябва да е по-ниска от 22°C.
Как да се подхранва
Краставиците растат добре в плодородна почва с високо съдържание на органични вещества. В същото време киселинността ѝ трябва да бъде в рамките на pH 6,5-7. В тежка, кисела, глинеста почва кореновата система не се развива добре и хранителните вещества не се усвояват напълно.
Съвет: За да подобрите структурата на почвата, можете да добавите хумус, компост, вермикомпост, а също и пепел, която не само намалява киселинността на почвата, но и обогатява почвата с калий, фосфор и други хранителни вещества.
Биометоди
Краставиците могат да се поливат със запарка от коприва, глухарче и птичи тор, разредена с вода в съотношение 1:10. Растенията се нуждаят от най-интензивно подхранване по време на плододаване.
Много важно е то да е балансирано. Затова органичното торене трябва да се комбинира с прилагането на минерални торове, които съдържат макро- и микроелементи в оптимални пропорции и имат продължителен ефект.
И все пак плодовете са горчиви
Ако въпреки всичките ви усилия някои краставици горчат, те могат да бъдат мариновани, осолени. Кукурбитацинът се разрушава по време на термична обработка и когато се накисва във вода.
Пресни плодове могат да се консумират и чрез обелване на кората и отрязване на малка част близо до дръжката - там се натрупва най-голямо количество кукурбитацин. В малки количества този гликозид дори е полезен за организма: има противовъзпалителен и холеретичен ефект, намалява нивата на кръвната захар и забавя деленето на атипичните клетки. Въпреки това, такова „лекарство" също трябва да се консумира в разумни граници. А при всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците лекарите не препоръчват консумацията на пресни горчиви краставици.
Докато краставиците не пораснат, за съжаление, не може да се определи дали плодовете ще бъдат горчиви или не. Затова трябва да предотвратите възможността от безвкусни плодове, като полагате добри грижим за растенията.



Коментари