Културата има най-голяма нужда от вода по време на цъфтежа и плододаването

1. Правилно поливане

При отглеждането на патладжани едно от основните условия за успех е правилното поливане.
Патладжанът е влаголюбива култура. Почвата под растението трябва винаги да е влажна, но не преовлажнена.

Най-добрата влажност на почвата е 80%. За да постигнете това, трябва да поливате патладжаните поне 1-2 пъти седмично, а когато настъпят горещите дни, дори по-често - през ден. Сушата може да доведе до окапване на листата и цветовете, както и до забавяне на растежа и образуването на плодове.
Патладжаните имат най-голяма нужда от вода по време на цъфтежа и плододаването.

Най-добре е да се полива сутрин, преди да настъпят жегите.

Патладжаните е препоръчително да се поливат в корените, като се избягва контакт с листата. Количеството вода трябва да е толкова, че да намокри почвата на дълбочина 20-40 см, на която се намира основната част от корените на растението.

Внимание! Патладжаните обичат водата, но реагират негативно на висока влажност на въздуха. Това е един от най-големите проблеми при отглеждането на тези зеленчуци в оранжерия. При повишена влажност (оптимална – 65-75%) вероятността патладжаните да се заразят с гъбични инфекции се увеличава.

2. Температурни условия

Когато се грижите за патладжаните, е важно да следите не само за поливането, но и за температурния режим. Този зеленчук обича топлината, така че е много важно да се създадат оптимални условия за него, когато се отглежда в оранжерии.

Най-добрата дневна температура е 24-28°C, а нощна - не по-ниска от 12-15°C. Колебанията в която и да е посока имат отрицателен ефект върху растението.

Резките температурни колебания са вредни за патладжаните, тъй като растението може да „изхвърли" част от завръзите.

3. Разрохкване и загърляне

След поливане на почвата се образува кора, която пречи на въздуха да достигне до корените. Липсата на кислород води до забавен растеж на корените, а като следствие, и на цялото растение. Поради тази причина една от задължителните грижи при отглеждане на патладжани е редовното (в идеалния случай след всяко поливане) разрохкване на почвата.

Прави се на дълбочина не повече от 4-5 см, за да не се повредят корените. Това е важно, защото кореновата система на патладжаните не се възстановява и допълнителни корени, като например на стъблата на доматите, не се развиват.

Едновременно с разрохкването, е необходимо да се извърши и загърляне - добавяне на почва около стъблото на растението.

4. Формиране

Ако отглеждате нискорастящи растения, не е необходимо да ги оформяте - просто ги проверявайте редовно и отстранявайте изсъхналите листа и повредените плодове. Раннозреещите патладжани също не изискват формиране. Но при отглеждането на високи сортове тази практика е задължителна.

Можете да оформите храст с едно стъбло, две или повече: колкото в по-топъл регион сте, толкова повече издънки и плодове могат да изхранят растенията.

0 Когато оформяте храст с едно стъбло, отстранете всички ненужни издънки: както страничните, растящи от пазвите на листата, така и тези, които са като издънки.

0 Ако оформяте растение с две стъбла, прищипете върха на разстояние около 30 см от земята. След като започне разклоняването по страничните стъбла, оставете 3-4 чифта пъпки и отстранете останалите.

В допълнение не трябва да се забравя и премахването на листа, които зашумяват и пречат на проветрението, което пък може да доведе до гъбични заболявания.

5. Торене

Патладжаните се подхранват с фосфорни и калиеви торове. За целта 1 супена лъжица калиев сулфат се разтваря в 10 литра вода, а получената течност се използва за поливане на растенията, след което почвата се разрохква леко и се добавят суперфосфатни гранули - 0,5 чаена лъжица под всяко растение.

Когато се появят първите плодове, растенията се подхранват с течни торове, съдържащи разнообразни макро- и микроелементи.

6. Защита от вредители

Повечето от вредителите, които нападат доматите и картофите вредят и по патладжана. Така че проверявайте лехите и третирайте при нужда.