Знаем, че много от вас вече тръпнат в очакване на по-топло и слънчево време, за да могат да започнат да градинарстват по един или друг начин. Знаем също, че всеки е правил грешката да изпревари събитията.

Сеитбата на семена в нехарактерни и много ранни срокове са свързани с големи проблеми и предизвикателства. Те са най-вече от липсата на достатъчно светлина, изтеглянето на младите растения, сеченето на разсада, липсата на възможност за засаждане на постоянно място и т.н.

Но пусто сърце не трае, а ръцете „сърбят“, та сме ви подготвили няколко китки, които никнат бавно и ще задоволят поне за мъничко желанието да се поизцапаме.

Запретвайте ръкави, пригответе си фин, пресят торф с добро качество, плитки съдове с прозрачни похлупаци, шишенца с пулверизатор, а при възможност и допълнително осветление. Късметлиите с отопляеми оранжерии или онези, позиционирани в топлите южни райони на страната ще се справят по-лесно, докато останалите ще трябва да положат повече усилие и внимание.

Кои да са първите? 

България се намира в район с необятни възможности по отношение на климатичната характеристика, а когато към уравнението прибавим и хилядите микроклиматични райони, картинката става повече от шарена.

Още старите градинари са установили, че могат да разтегнат градинарския сезон за много от зеленчуковите видове извън рамките на топлата част от годината чрез производството на разсад на закрито. Именно от тази възможност се възползваме и при отглеждането на цветя. Още нещо, светът на украсните култури е неизмеримо пространство с хиляди видове и сортове.

Започваме от перваза на прозореца и задължително обеззаразяване всичко, което ще има контакт с бъдещите семеначета.

От зеленчуците до цветята 

Най-лесно е да си направим гъст разсад, независимо за какви растения става въпрос. Взимаме плитък съд, пълним го с достатъчно субстрат така, че хем да има място за развитие на коренчета, хем да може в последствие (и ако осе наложи) да се подсипе още мъничко. Засяваме семенцата плитко, покриваме ги съвсем леко, навлажнаваме редовно и чакаме чудото да се случи.

Трудното идва после. Гъстият разсад задължително се пикира. Това от своя страна изисква повече място, сръчни и точни пръсти и много, много здрави нерви.
Но пък крайният резултат винаги е повече от задоволителен. Та, засейте сега декоративните и лютите чушки, пъпешовото дърво, някой друг физалис, малко босилек...

А кой цветя да засеете сега?

Нека започнем с любимците. Още през зимните месеци е подходящо да си засеете гераниуми и пеларгониуми.

Цъфтеж се очаква от юни до октомври-ноември в зависимост от метеорологичната обстановка. Семената се поставят плитко, може и в табли с индивидуални гнезда. Температурата се поддържа около 24 градуса по Целзий. Ако може да се осигури допълнително отопление отдолу е добре. Щом поникването започне след десетина дни може да се включи лампа. Растежът е бавен, затова имайте търпение.

Сходни нужди имат още копривката и петунията, но растат по-бързо. Поддържайте субстрата влажен, но внимавайте да не прекалите с водата.

Време е и за грудките 

Когато стане дума за далии или бегонии, винаги се сещаме за вегетативно размножаване чрез резници или грудки. Много градинари не се наемат да сеят семена от тях защото стават бавно. Истината е, че докато виждаме 2-3 листенца над почвената повърхност и си мислим, че някъде бъркаме, под нея стават чудеса – нараства грудчица.

За да се справите с тези две красавици от семена на първо място е необходимо да се въорижите с голямо търпение. Засяването е плитко или точно на повърхността. Температурата да бъде между 18-19 и 21-22 градуса. Далиите ще поникнат за двайсетина дни, докато на бегониите може да им отнеме между 15 дни и 2 месеца.

Не пропускайте поливки, защото ще забавите процеса.