Едни от най-популярните продукти, който присъстват на всяка зимна трапеза, са наденицата или суджукът. Има много рецепти за тяхното приготвяне. Ако обаче искаме по-бързо да ги изсушим, за да са готови за празничните дни, трябва да спазим някои общи правила.

Защото си има специфика при сушенето на колбаси, независимо дали са домашни или купени.

Изисква се да ги начукате здраво и добре да са завързани с канап от двете страни.

Преди да ги окачите на проветриво място, трябва да направите няколко дупки или процепи, за да дишат.

След четвъртия-пет ден от сушенето трябва да разточите продукта със стъклена бутилка или дебела точилка.

Помещението в което сушите трябва да се проветрява.

Там е необходимо температура да бъде е 12-15 градуса при влажност 75 процента.

Някои стопани си помагат с хитрини и са измислили начин за сушене на колбасите на сушилнята за дрехи, на която ги окачват. Дали е готов продуктът – това се проверява чрез нарязване и опитване, но общо взето трябва да е придобил еднакъв цвят около краищата и в средата. Тогава може да бъде поставен в хладилник при температура +2 градуса за още около седмица.

Суджукът може да се изсуши и във фурната

ако много държите да спестите време и бързате.
Преди да го направите суджукът трябва да престои в хладилник за 12 часа, а след това за 3-4 часа на стайна температура.

После се поставя на решетката на фурната, в която в рамките на 3 часа температурата трябва да се повиши до 75 градуса.

Суджуците се изваждат, поливат се със студена вода и се избърсват.
След това се оставят на хладно., ако са сурови. А ако са варени наденици – в хладилника.

Други стопани си улесняват работата и ползват

електрическа сушилня

където процесът става най-бързо.

Продават се модерни електрически сушилни, където деликатесът се изсушава за по 2 до 4 часа от всяка страна, в зависимост от зададените от нас параметри за мощност и температура.

След това наденицата се изважда от тавата и се поставя в хладилник за един ден.