Храненето на бебетата с боровинки като една от първите им твърди храни може да помогне за укрепване на имунната система, намаляване на алергичните симптоми и подпомагане на развитието на червата, според ново проучване на Университета на Колорадо Аншуц.
Проучването, публикувано в Nutrients and Frontiers in Nutrition, е първото, което строго тества ефектите на конкретна храна върху здравето на бебетата, като използва двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано клинично изпитване.
„За родителите, които започват да отбиват бебетата си, е изключително трудно да намерят надеждни, подкрепени от научни изследвания съвети за това какви храни да въведат", казва старшият автор Минхуа Тан, доктор, адюнкт-асистент по педиатрия в секция „Хранене" на Медицинския факултет на Университета на Колорадо Аншуц. „Това проучване е важна първа стъпка за запълване на тази празнина, като предлага реални данни за това как конкретна храна като боровинките може да подобри здравето на бебето ви."
За да въведат боровинките безопасно, авторите препоръчват да се приготвят на пюре за по-малките бебета и да се смачкат или нарежат на малки парченца за по-големите бебета и малките деца, за да се намали рискът от задавяне.
Проучването е проследило 61 бебета на възраст между 5 и 12 месеца в района на Денвър. Участниците са консумирали ежедневно лиофилизирано боровинково прахообразно вещество или плацебо прахообразно вещество в допълнение към обичайната си диета. На всеки два месеца са се събирали проби от изпражненията и кръвта, за да се наблюдават чревните бактерии, биомаркерите на имунната система и резултатите, свързани с алергиите, както и растежът и хранителните навици.
Резултатите включват подобрение на алергичните симптоми при бебетата, които са консумирали прах от боровинки, намалено възпаление с признаци на по-силна имунна реакция и положителни промени в чревната микробиота, считани за полезни за имунното здраве.
„Това проучване подкрепя идеята, че боровинките предлагат значителни ползи за здравето", казва Тан, който е и изследовател в Института за клинични и транслационни науки в Колорадо (CCTSI) в CU Anschutz и Университета на щата Колорадо. „Само няколко боровинки на ден могат да имат значение за поддържането на дългосрочното здраве. Ние разглеждаме бебешката възраст като критичен период на възможности и това, което въвеждаме през този период, може да има трайни ефекти, докато децата растат."
Изследователите заключават, че са необходими по-нататъшни проучвания, за да се изследват други ранни храни, които могат да подпомагат здравите чревни бактерии и силната имунна функция при кърмачетата, с цел да се предоставят по-добри насоки за храненето на родителите.
Коментари