Преди основната беритба ще напомним, че при овощните растения има три степени на зрелост: беритбена, консумативна и ботаническа. За любителите от значение са беритбената и консумативната зрелост.

* Беритбена зрелост - плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. В този период те могат да се пренасят и на по-големи разстояния.

* Консумативна зрелост - плодовете доразвиват характеристиките на сорта, плодовото месо става по-нежно и по-приятно за консумиране. При есенните и зимните ябълки консумативната зрелост настъпва от 2-3 седмици до 2-4 месеца след беритбата.

Не избързвайте, не закъснявайте

Често плодовете на някои ябълки не нарастват и не узряват едновременно, което налага да се берат на няколко пъти.

* За ориентир служи, когато започнат да падат здрави плодове, които не са червиви.

* При узряването на плодовете между дръжката и клончето се образува отделителен корков слой, който улеснява откъсването. Това правило не важи за Златна превъзходна, Айвания и други, които се държат здраво на клончетата дори и когато са узрели.

Както ранната, така и късната беритба не са препоръчителни.

* Ако се оберат по-рано плодове, те остават дребни и с влошени вкусови качества.

* Когато се забавите, най-едрите плодове окапват. Освен това те се съхраняват трудно. В плодовото месо се появяват кафяви ядки, а по кожицата кафяви петна. При някои сортове се получава по-бързо презряване, което също намалява вкусовите им качества. Засилва се чувствителността им към гниене, брашненост, омекване и потъмняване на месото. При съхранението се появяват повреди от ниски температури, Джонатанови петна, встъкляване, кафяви петна по кожицата и други.

Внимание!

* Необходимо е да берете плодовете много внимателно. Те трябва да са със здрава кожица, да не са натъртени, да нямат повреди, за да се запазят по-продължително.

* Най-добре е да се поставят в касетки или съдове, където ще се съхраняват. Може да се наредят и направо на стелажите в избеното помещение.

* Плодовете не се берат след дъжд.

Паднали на земята и наранените плодове се отделят и се консумират незабавно.

Важно!

Плодовете, които се берат най-късно, трябва да се консумират веднага.