Прореждането на гроздове се прилага основно при десертните сортове за подобряване на търговския вид и качеството на гроздовете. То може да включва два подхода:
- отстраняване на цели гроздове (или части от гроздове) при претоварени лози;
- отстраняване на част от зърната вътре в самия грозд, за да се разреди и подобри формата му.
Прореждане вътре в грозда: Извършва се, когато зърната са още дребни – достигнали размер на грахово зърно. С малки ножички с извити краища внимателно се изрязват част от зърната, обикновено от върха на грозда или най-гъстите части. Цели разклонения на грозда може да се отстранят, за да стане той по-рехав. Обикновено се премахва около 1/4 до 1/3 от зърната, в зависимост от сгъстеността. Резултатът са по-рехави гроздове с по-едри, правилно оформени зърна. Такива гроздове имат по-красив външен вид, предпочитат се от консуматорите и са по-трайни при транспорт и съхранение.
Важно! Прореждането трябва да се прави в хладните часове на деня и с минимално манипулиране на гроздовете – те са чупливи, а раните по зърната трябва да заздравеят бързо.
Когато една лоза е претоварена с прекомерно много гроздове, макар и филизена, тя ще даде голяма реколта, но нискокачествена - дребни и недостатъчно захарни зърна. В такива случаи се препоръчва редуциране на гроздовете, т.е. оставяне на по-малък брой гроздове на лозата, съобразен с нейната сила. Това прореждане (понякога наричано „нормиране на добива") се прави на два етапа. Първо преди цъфтежа, още при филизенето, като се отстраняват някои от ресите на по-слабите или нежелани леторасти. Второ - след завързването (в началото на наедряване), като на всеки леторасъл се оставя определен брой гроздове (обикновено 1 грозд при слаб леторасъл, 2 при силен), а останалите се изрязват. По този начин броят гроздове се привежда в съответствие със запасите и възможностите на лозата.
Често тази практика не се използва в промишлените лозя за винено грозде (там добивът се регулира главно чрез зимна резитба и евентуално чрез махане на цели гроздове при прошарване), но в любителските лозя с десертно грозде прореждането е ключ към качествени едри гроздове.
Премахване на част от листата
Прореждането на листата представлява премахване на част от листната маса около гроздовете. Обикновено се изрязват най-ниско разположените листа на леторасъла - тези около и под гроздовете, след като гроздето започне да зрее (след прошарване). Целта е подобряване на огряването и проветрението на гроздовете, което води до няколко ползи: по-добро оцветяване при червените сортове, удебеляване на ципата на зърната (по-здрави и устойчиви на смачкване), намален риск от сиво гниене и по-добра транспортабилност на десертното грозде. Като цяло умереното обезлистване около грозда повишава качеството на продукцията.
Кога и как се прореждат листата? Те се премахват обикновено след като започне узряването (при прошарване), защото по-ранното им премахване може да доведе до пригори по младите завръзи от силното слънце. Действието трябва да е внимателно - да не се оголват напълно гроздовете, които досега са били на сянка, за да не изгорят зърната. Обира се приблизително една трета до половината от листата около грозда, в зависимост от гъстотата. В райони с горещ климат и силно слънце се внимава още повече - често се премахват листа само от източната страна на реда (която получава сутрешно слънце), а от западната се оставят за сянка в най-жарките часове. В години с влажно и хладно лято обаче се препоръчва по-силно обезлистване, защото ползите от проветряването надделяват.
Практически подход. В любителските лозя листата може да се прореждат на два пъти - например първо в края на юни/началото на юли да се махнат няколко листа около чепките (за да свикнат гроздовете постепенно с повече светлина), и повторно при прошарване – да се махнат още 1-2 листа около всяка чепка. Така се постига баланс между проветрение и предпазване от пригаряне.
Особености. При десертните сортове прореждането на листа е тясно свързано с търсене на по-добър външен вид и здравина на гроздовете – особено за да добият привлекателен цвят (при червените десертни) и да издържат по-дълго. При винените сортове също се практикува частично обезлистване, главно за да се предотврати гниене и да се подобри узряването на гроздето. В по-хладни райони тази практика помага на захарите да се покачат в края на сезона. Като цяло при облачно, дъждовно лято обезлистването около гроздето е препоръчително при всички сортове, а при горещо и сухо лято – по-умерено.
Коментари