Днес цвеклото се слави като функционална суперхрана със силна научна подкрепа
През изминалата седмица за първи път в историята цвеклото се превърна във водещ продукт по брой обяви в платформата за търговия. Тази необичайна пазарна доминация на зеленчук, който традиционно се смята за нишов и слабо разпространен в Украйна, накарала екипа на EastFruit да проучи причините за внезапната му популярност.
Проучването разкрива, че цвеклото все повече се признава за хранителна сила, предлагаща забележителни ползи за здравето, които са насочени към няколко често срещани здравословни проблеми. Богато на нитрати, антиоксиданти и основни хранителни вещества, цвеклото е научно свързано с подобрения в регулирането на кръвното налягане, повишена физическа издръжливост, намалени възпаления, подобрено храносмилателно здраве и дори ползи за сексуалното здраве.
Тази промяна в динамиката на пазара изглежда отразява нарастващата информираност на потребителите за изключителния хранителен профил на цвеклото, което превръща този някога пренебрегван зеленчук в новоизгряваща звезда на пазара на здравословни храни.
Цвеклото в украинската традиция
Цвеклото, или „буряк" на украински език, е дълбоко вплетено в кулинарното наследство на страната. Цвеклото е крайъгълен камък на традиционни ястия като борш, който ЮНЕСКО е признал за част от нематериалното културно наследство на Украйна, но също така е основен елемент в ястия като шпундра (свинско със сос от цвекло), салати и подправки с хрян. Благодарение на плодородните почви на Украйна цвеклото отдавна е достъпно и се отглежда широко, което го прави хранителен стълб, особено сред селските райони и общностите с по-ниски доходи.
Исторически данни и археологически находки сочат, че отглеждането на цвекло в Украйна датира поне от 16 век. През XVIII в. то е сред най-важните зеленчуци в Левобрежна Украйна, наред с лука.
Хранене и научно доказани ползи за здравето
Днес цвеклото се слави като функционална суперхрана със силна научна подкрепа:
- Нитрати за кръвно налягане: цвеклото съдържа високи нива на естествени нитрати, които се превръщат в азотен оксид в организма - подобряват притока на кръв и понижават кръвното налягане. Проучване от 2019 г. показва, че консумацията на сок от цвекло значително намалява аортното систолично налягане (PubMed).
- Атлетична издръжливост: Учените в областта на спорта отбелязват, че нитратите в цвеклото повишават издръжливостта чрез подобряване на ефективността на митохондриите. Преглед на Sports Medicine от 2018 г. потвърждава намалената консумация на кислород по време на високоинтензивна дейност (PubMed).
- Противовъзпалителни ефекти: Цвеклото съдържа беталаини, известни с понижаването на CRP и TNF-α. Проучване на 2-седмичен сок от цвекло показва намалено възпаление (PubMed).
- Мозъчна функция: Нитратите подобряват притока на кръв към фронталния кортекс на мозъка, като подпомагат познавателните способности. Малко проучване показва подобряване на времето за реакция при хора с диабет тип 2 (PubMed).
- Храносмилателно и метаболитно здраве: Една чаша осигурява 3,4 г фибри, които подпомагат храносмилането и се свързват с намален риск от рак на дебелото черво и диабет тип 2.
- Противоракови свойства: Съединения като бетаин и ферулова киселина могат да потиснат растежа на раковите клетки, въпреки че са необходими повече изследвания върху хора (PubMed).
- Благоприятни за отслабване: Нискокалорично (44 ккал/100 г), но богато на фибри и вода, цвеклото подпомага отслабването и засищането.
- Сексуално здраве: Въпреки че все още не е потвърдено в клинични проучвания, богатият на нитрати профил насърчава разширяването на кръвоносните съдове, което прави цвеклото модерна природна алтернатива за поддържане на еректилното здраве.
Но какво ще кажете за нитратите,
които са „лоши"?
Противно на широко разпространените опасения, особено в Източна Европа, нитратите в зеленчуци като цвеклото са не само безвредни, но и изключително полезни за здравето. Именно високото съдържание на нитрати на растителна основа прави цвеклото толкова ценен продукт. В блога на Андрий Ярмак, икономист от ФАО, подробно е обяснено защо схващането, че нитратите в зеленчуците и плодовете са вредни, е отдавна опроверган научен мит, както и произходът на това погрешно схващане (цялата статия е на руски език). Накратко, нитратите на растителна основа в пресните зеленчуци не трябва да се бъркат с промишлено добавяните нитратни консерванти, които наистина представляват значителен риск за здравето.
Сок от червено цвекло: процъфтяващ пазар
Сокът от цвекло се превърна в глобална уелнес напитка, ценена както от спортисти, така и от потребители, които се грижат за здравето си. През 2023 г. световният пазар на сок от цвекло достига 14,66 млрд. долара, като прогнозите са за 6,7% ръст на CAGR до 2032 г. (източник: GII Research).
В целия Азиатско-тихоокеански регион - особено в Китай, Индия, Япония, Сингапур и Малайзия - соковете на основата на цвекло набират популярност във фитнес зали, кафенета и супермаркети. В Япония ястия от типа „фюжън" като „цвекло кинпира" и „супа от цвекло мисо" демонстрират гъвкавостта на цвеклото в местната кухня.
Световно търсене и потенциал за износ
Цвеклото се преоткрива в световен мащаб - не само заради цвета и вкуса му, но и заради ролята му в тенденциите за натурални функционални храни. От британските салати до индийските кърита и от севернокитайските закуски до американските смутита - влиянието на цвеклото се разширява.
Пазарът на цвекло на прах - използван в хранителни добавки, хлебни изделия и козметика - се очаква да нарасне с 5,1% CAGR от 2024 г. до 2032 г., което допълнително потвърждава тенденцията за използване на богати на хранителни вещества натурални съставки.
Украйна, която е основен производител на цвекло и цвеклови концентрати, ще извлече ползи. С нарастването на интереса към „органичната виагра" износът на цвекло от Украйна може да намери нови пазари с добавена стойност.
От народна храна до световна икона
Скромното украинско цвекло е изминало дълъг път - от селските градини и тенджерите с борш до международните здравни форуми и програмите за хранене на спортисти. Бързото му издигане като суперхрана показва как дълбоко вкоренените традиции могат да се срещнат с най-съвременната наука, създавайки нови икономически и културни възможности.
Ако вече сте включили сок от цвекло в рутинната си програма след тренировка или редовно приготвяте традиционен украински борш за семейството си - поздравления, вие сте в челните редици на съвременните хранителни тенденции, се казва в статията.
Ако този забележителен кореноплоден зеленчук все още не е спечелил достойно място в менюто ви, горещо ви препоръчваме да му обърнете специално внимание. Не пропускайте възможността да обогатите диетата си с тази универсална суперхрана, която съчетава достъпност, чудесен вкус и впечатляващи ползи за здравето.

Коментари