Шакшука е идеален вариант за лесно и засищащо ястие. То е доста често срещано в Израел, Мароко и Тунис. Всъщност това са яйца, изпечени в доматен сос със зеленчуци. Най-простият вариант включва домати, лук, люти чушки и подправки. Можете, според предпочитанията си, да прибавите и други зеленчуци - например чушки, тиквички и пр..

Продукти за 1 порция: 1 малка глава лук, 1/2 средно голяма чушка, 1 малка люта чушка, 2 скилидки чесън, 1/2 ч.л. млян кимион, 200 г домати в собствен сок, сол и захар на вкус, 1 ч.л. бял винен или ябълков оцет, 3 яйца

Приготвяне: Нарежете лука на ситно. Чушката нарежете на ивици. В тиган, на среден огън, загрейте 1 суп. лъж. растително масло. Сипете лука и чушката и запържете, като разбърквате около 5 минути.

Добавете ситно нарязаните люта чушка и чесън, както и кимиона. Запържете още 1 минута. Добавете смачканите домати, заедно със сока. Задушавайте без капак около 5 минути. Добавете оцета и подправете със сол и захар на вкус.

Счупете яйцата и ги сипете в тигана. Гответе на слаб огън, докато белтъкът напълно се стегне - ще отнеме 10-15 минути.

Като алтернатива можете да поставите тигана (ако е с огнеупорна дръжка) в предварително загрята фурна на 200 градуса.