По време на пости и на най-ревностният християнин може да му се прииска да хапне нещо сладко. Постният шоколадов кекс се приготвя лесно и бързо, а е ароматен и вкусен.

Продукти: 250 г брашно, 200 мл топла вода, 150 г захар, 50 мл растително масло, 3 суп. лъж. какао, 2 суп. лъж. пудра захар, 1 ч. лъж. разтворимо кафе, 1 ч. лъж. оцет, 1/2 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: В дълбока купа смесете брашното и какаото. Прибавете бакпулвера и захарта.

В друга купа смесете растителното масло и оцета. Сипете топлата вода и разбъркайте добре. Добавете разтворимото кафе и отново разбъркайте добре.

Изсипете сместа от олио и оцет към брашното. разбъркайте до получаването на еднородна смес.

Вземете форма за печене, намажете я с масло и поръсете с брашно. Изсипете тестото и заравнете отгоре.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40 минути. От време на време проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекъл сладкишът .

Готовият кекс се изважда от фурната и, след като изстине, се поръсва отгоре с пудра захар.

Постният шоколадов кекс е готов и може да го сервирате заедно с кафето.