Всяка домакиня има своите тайни при приготвянето на вкусни сладка. Дори и да нямате "ваша рецепта", тефтерите на мама и баба са пълни. Наистина е приятно да изненадате гостите си с нещо вкусно.
А опитвали ли сте някога да измайсторите сладко от зеленчуци? Като вкус, те по нищо не отстъпват на традиционните, но гостите ви никога няма да се досетят от какво са приготвени.
Днес ви предлагаме няколко такива изкушения.
Сладко от тиквички
Това е най-разпространеното зеленчуково сладко. Опитните домакини препоръчват да добавите и лимон. Ще стане наистина много вкусно.
Продукти: 1 кг тиквички, 2 средно големи лимона, 800 г захар
Тиквичките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на кубчета. Лимонът, заедно с кората се настъргва на ситно ренде. Смесете тиквичките и лимона със захарта и оставете за една нощ да престоят.
На следващия ден сложете сместа на котлона и оставете да кипне. Варете 7-10 минути, отстранете от огъня и оставете за още 5-6 часа.
Кипнете още веднъж сместа и варете на слаб огън 45 минути.
Сладко от домати
Колкото и странно да звучи, от домати - и зелени и зрели, се получава чудесно сладко. Вкусът сам по себе си е интересен и необичаен, а ако добавите и подправки, шансовете това да стане любимото ви сладко стават още по-големи
Сладко от зелени домати
Продукти: 1 кг дребни зелени домати, 1 кг захар, 3-4 лимона, канела, ванилия, сол
Разтворете сол във вода (50 г сол на 500 мл вода) и с получения разтвор залейте доматите за 12 часа. Кипнете и излейте водата, а доматите добре изплакнете, за да отстраните максимално солта. Лимоните се настъргват на дребно ренде заедно с кората. Добавете към тях захарта и сварете гъст сироп. Прехвърлете доматите, добавете канела и ванилия и варете на бавен огън докато плодчетата станат прозрачни.
Сладкото е най-добре да се приготвя от цели домати. Ако искате да ги режете на половинки, направете го след като сте измили от солта.
Сладко от зрели домати
Най-добре се получава от домати Чери.
Продукти: 1 кг твърди домати, 1 ч. ч. вода, 1 кг. захар
Измийте доматите и добре ги подсушете. Пригответе сироп от водата и захарта и поставете вътре доматите. Варете 30 минути и оставете за 12 часа на прохладно място. Отново варете сместа за 30 мин. на средно силен огън като разбърквате и отстранявате пяната. Оставете за още 12 часа, след което отново варете доматите до пълна готовност. Готовото сладко трябва да е с гъста консистенция. Преди да налеете в буркани обезателно сладкото трябва да изстине. Бурканите трябва да са чисти и сухи.
Сладко от моркови
Рецептата за сладко от моркови е изключително лесна, но се получава изключително оригинално. необходими са ви млади и сочни моркови. Ако искате да постигнете декоративен ефект може да използвате дребни цели морковчета.
Продукти: 1 кг моркови, 1 кг захар, 3 г. лимонена киселина
Морковите зе измиват, почистват и нарязват на еднакви парчета. Засипват се със захар и се оставят да престоят едно денонощие. Добавете малко вода и варете докато зеленчуците станат прозрачни. В края се добавя лимонената киселина.
Сладко от тиква
От царицата на есента също можете да приготвите необикновено сладко.
Продукти: 1 кг. тиква (обелена и почистена от семките), 1,5 кг захар, 2 ч. чаши вода, щипка лимонена киселина, щипка ванилия
Тиквата се нарязва на кубчета и се бланшира в малко вода за няколко минути. След като се извадят парчетата се обливат със студена вода. Сварява се сироп, с който се залива тиквата и се оставя за 6 часа. Вари се 30 минути на среден огън като се бърка и се оставя за още 2-3 часа. Варенето и охлаждането се повтарят още 2 пъти. Накрая се добавят лимонената киселина и ванилията. Може да прибавите и канела на вкус.
Сладко от цвекло
Сладкото от цвекло е много харесвано от децата. Въпреки че в рецептата има вино, можете без страх да го давате на малчуганите, тъй като по време на приготвянето алкохолът се изпарява.
Продукти: 1 кг цвекло, 0,5 ч. ч. червено вино, 2 лимона
Цвеклото се почиства и се залива с вода, без да се реже. Кипнете и след това излейте водата. повторете още два пъти и оставете цвеклото да изстине. Нарежете на дребни кубчета, добавете захарта и виното и отново кипнете. 20 минути след началото на варенето добавете единия лимон нарязан на кубчета, а след час и половина прибавете сока от втория лимон. Общо сладкото трябва да се вари 2 часа на слаб огън.
Сладко от лук
Наистина съществува и такова чудо. Приготвяйки го вие спокойно можете да спечелите титлата за неординарна домакиня. Можете да го използвате като сладък сос към рибни или месни ястия.
Продукти: 7 глави лук, 2,5 ч. чаши захар, 2 ч. чаши бяло вино, 2 суп. лъж. 5%-ен оцет, олио или зехтин
Почистеният лук се реже на полумесеци. Запържете леко в маслото, добавете захарта и доведете до кипене. На слаб огън варете 30 минути докато лукът се карамелизира. Добавете оцета и виното и варете още 15 минути. Сладкото е готово.





Коментари