Кои са най-важните, които трябва да се наблюдават и контролират

Ваня ВЕЛИНСКА

Бактериално меко гниене

Болестта се развива силно в преовлажнена почва, както и недобре дренирана, а също и при неподходящи условия на съхранение.

Симптомите са характерни - по морковите се развиват воднисти петна, които миришат, а по-късно загниват.

Болестта се причинява от бактерия, която се запазва в растителни остатъци по полето. Заразата прониква през рани.

Подходящи условия за развитие на болестта са горещо и влажно време.

Борба:

0 Спазване на 2-3-годишно сеитбообращение.

0 Подходящи обработки и добро дрениране на почвата.

0 Засаждане на морковите на повдигнати лехи в полета, които имат лошо отцеждане.

0 Контрол на нематоди и неприятели, които са преносители на заразата.

0 Мониторинг на посева и отстраняване на първите болни растения, които се унищожават далеч от посева.

0 Осигуряване на оптимален поливен режим. Да не се поливат обилно лехите с почти готовите кореноплоди.

0 Сортиране на морковите след изваждането им и преди прибиране за съхранение.

0 Почистване на растителните остатъци от морковените насаждения след прибиране на реколтата.

Черно гниене

Симптоми:

0 При използване на заразени семена те покълват, но след това няма поникване на растенията. По тези, които все пак се развият, се появява сечене.

0 По листата на болните растения се наблюдават неправилни петна, които са тъмнокафяви до черни, некротирали.

0 По кореноплодите симптомите се проявяват по време на съхранението им. По тях се развиват кръгли до неправилни петна, които са леко вдлъбнати и покрити със зелено-черен налеп - спорите на гъбата.

Причинителят на болестта се запазва в растителните остатъци и семената.

Благоприятни условия за развитие на заразата са температура около 28 градуса и висока относителна влажност на въздуха.

Борба:

0 Спазване на 3-4-годишно сеитбообращение.

0 Сеитба на сертифицирани семена, чисти от зарази.

0 Съхранение на морковите при подходящи условия - температура 2 градуса.

Склеротийно гниене

Симптоми:

0 В основата на листата се образуват воднисти петна. При влажно време те се покриват с обилен пухкав бял налеп.

0 При съхранение на заразени моркови по кореноплодите се развиват меки воднисти петна, които са покрити с бял мицел.

Борба:

0 Спазване на сеитбообращение.

0 Контрол на плевелите.

0 Сеитба на морковите на повдигнати лехи.

0 Спазване на оптимална гъстота на посева.

0 Осигуряване на оптимално балансирано торене и поливен режим.

0 Обеззаразяване на складовете преди внасянето на продукцията.

0 Сортиране на морковите и отстраняване на тези с проявени признаци.

Виолетова плесен

Симптоми:

0 Първоначално по листата се наблюдава пожълтяване.

0 Заразените растения имат по-слаб растеж, те изостават в развитието си.

0 С развитието на болестта те увяхват и изсъхват.

0 При изскубване на болно растение се вижда, че коренът е загнил. По него има петна със загниване, които са покрити с виолетова плесен.

Борба:

0 Въвеждане на сеитбообращение, препоръчително е да се включват и зърнено-житни култури. Не трябва да се отглеждат моркови на заразени площи.

0 Засяване на добре дренирани почви.

0 Спазване на оптимална гъстота.

0 Осигуряване на балансирано хранене.

0 Спазване на профилактика, с която се избягва разпространението на болестта чрез земеделската техника.

Черни листни петна

Симптоми:

0 Първите признаци под формата на петна се появяват по листата. Постепенно те нарастват, стават кафяви до черни, имат жълт ореол.

0 По-старите листа се засягат повече от болестта. Пораженията могат да обхванат почти половината от листната маса. Листата прегарят и отмират.

0 По листните дръжки също се образуват петна, които са удължени. Те много бързо водят до загниване.

Причинител на болестта е гъба, която се запазва в семената като спори или мицел, а също и в комбинация. Запазва се в почвата, върху растителните остатъци, но заразата става при разлагането им.

Развитието на заразата се благоприятства от сравнително топли условия и влажно време.

Борба:

0 Задължително спазване на 3-4-годишно сеитбообращение.

0 Засяване на обеззаразени семена.

0 Третиране на посева с подходящи продукти за растителна защита.

0 Дълбоко заораване на растителните остатъци след прибирането на продукцията.

0 Съхранение на морковите при подходящи условия - температура около 0-1 градуса.

Листен пригор

Симптоми:

0 Първите признаци са под формата на малки и кръгли петънца, които са хлоротични. Те са разположени по краищата на листата. По-късно потъмняват. При влажно време центърът на петната става по-светъл, а в периферията има тъмен ореол. При силно развитие на заразата листата прегарят.

0 По стъблата също се образуват петна, които са продълговати. Те имат светъл център, последван от тъмен ореол.

0 По цветните части симптомите са подобни.

0 Когато заразата нападне в по-късен етап, патогенът може да проникне в семената. При висока въздушна влажност петната се покриват с налеп.

Гъбата, причинител на болестта, се запазва в семената, в растителните остатъци и в почвата.

Развитието на заразата се благоприятства от температура около 28 градуса и висока относителна влажност на въздуха.

Борба:

0 Спазване на 2-3-годишно сеитбообращение.

0 Засяване на сертифицирани и обеззаразени семена.

0 Оптимална гъстота на посева.

0 При необходимост третиране с подходящи продукти за растителна защита.

Брашнеста мана

Симптоми:

0 По листата се развиват малки петна, които са закръглени и придобиват хлоротичен вид. Може да се покрият със сивобелезникав налеп - спорите на гъбата. По-късно те нарастват и покриват голяма част от листната маса, включително и стъблата. Върху тях се наблюдават черни точици - форми на гъбата.

0 При силно развитие на болестта листната маса бързо прегаря, а кореноплодите са с влошени качества и негодни за консумация.

Болестта се запазва в растителните остатъци. Масови заразявания се осъществяват при влажно време.

Борба:

0 За отглеждане на моркови се избират високи и проветриви места.

0 Оптимална гъстота на посева.

0 При поява на първи признаци се третира с подходящи продукти за растителна защита.

За да се получат здрави кореноплоди, морковите трябва да се опазят от вредители
За да се получат здрави кореноплоди, морковите трябва да се опазят от вредители
След изваждане морковите трябва да се сортират и съхраняват при подходящи условия до опаковането им
След изваждане морковите трябва да се сортират и съхраняват при подходящи условия до опаковането им
Повредите може да са комбинирани - и от болести, и от неприятели
Повредите може да са комбинирани - и от болести, и от неприятели