Кои са най-важните, които трябва да се наблюдават и контролират
Ваня ВЕЛИНСКА
Бактериално меко гниене
Болестта се развива силно в преовлажнена почва, както и недобре дренирана, а също и при неподходящи условия на съхранение.
Симптомите са характерни - по морковите се развиват воднисти петна, които миришат, а по-късно загниват.
Болестта се причинява от бактерия, която се запазва в растителни остатъци по полето. Заразата прониква през рани.
Подходящи условия за развитие на болестта са горещо и влажно време.
Борба:
0 Спазване на 2-3-годишно сеитбообращение.
0 Подходящи обработки и добро дрениране на почвата.
0 Засаждане на морковите на повдигнати лехи в полета, които имат лошо отцеждане.
0 Контрол на нематоди и неприятели, които са преносители на заразата.
0 Мониторинг на посева и отстраняване на първите болни растения, които се унищожават далеч от посева.
0 Осигуряване на оптимален поливен режим. Да не се поливат обилно лехите с почти готовите кореноплоди.
0 Сортиране на морковите след изваждането им и преди прибиране за съхранение.
0 Почистване на растителните остатъци от морковените насаждения след прибиране на реколтата.
Черно гниене
Симптоми:
0 При използване на заразени семена те покълват, но след това няма поникване на растенията. По тези, които все пак се развият, се появява сечене.
0 По листата на болните растения се наблюдават неправилни петна, които са тъмнокафяви до черни, некротирали.
0 По кореноплодите симптомите се проявяват по време на съхранението им. По тях се развиват кръгли до неправилни петна, които са леко вдлъбнати и покрити със зелено-черен налеп - спорите на гъбата.
Причинителят на болестта се запазва в растителните остатъци и семената.
Благоприятни условия за развитие на заразата са температура около 28 градуса и висока относителна влажност на въздуха.
Борба:
0 Спазване на 3-4-годишно сеитбообращение.
0 Сеитба на сертифицирани семена, чисти от зарази.
0 Съхранение на морковите при подходящи условия - температура 2 градуса.
Склеротийно гниене
Симптоми:
0 В основата на листата се образуват воднисти петна. При влажно време те се покриват с обилен пухкав бял налеп.
0 При съхранение на заразени моркови по кореноплодите се развиват меки воднисти петна, които са покрити с бял мицел.
Борба:
0 Спазване на сеитбообращение.
0 Контрол на плевелите.
0 Сеитба на морковите на повдигнати лехи.
0 Спазване на оптимална гъстота на посева.
0 Осигуряване на оптимално балансирано торене и поливен режим.
0 Обеззаразяване на складовете преди внасянето на продукцията.
0 Сортиране на морковите и отстраняване на тези с проявени признаци.
Виолетова плесен
Симптоми:
0 Първоначално по листата се наблюдава пожълтяване.
0 Заразените растения имат по-слаб растеж, те изостават в развитието си.
0 С развитието на болестта те увяхват и изсъхват.
0 При изскубване на болно растение се вижда, че коренът е загнил. По него има петна със загниване, които са покрити с виолетова плесен.
Борба:
0 Въвеждане на сеитбообращение, препоръчително е да се включват и зърнено-житни култури. Не трябва да се отглеждат моркови на заразени площи.
0 Засяване на добре дренирани почви.
0 Спазване на оптимална гъстота.
0 Осигуряване на балансирано хранене.
0 Спазване на профилактика, с която се избягва разпространението на болестта чрез земеделската техника.
Черни листни петна
Симптоми:
0 Първите признаци под формата на петна се появяват по листата. Постепенно те нарастват, стават кафяви до черни, имат жълт ореол.
0 По-старите листа се засягат повече от болестта. Пораженията могат да обхванат почти половината от листната маса. Листата прегарят и отмират.
0 По листните дръжки също се образуват петна, които са удължени. Те много бързо водят до загниване.
Причинител на болестта е гъба, която се запазва в семената като спори или мицел, а също и в комбинация. Запазва се в почвата, върху растителните остатъци, но заразата става при разлагането им.
Развитието на заразата се благоприятства от сравнително топли условия и влажно време.
Борба:
0 Задължително спазване на 3-4-годишно сеитбообращение.
0 Засяване на обеззаразени семена.
0 Третиране на посева с подходящи продукти за растителна защита.
0 Дълбоко заораване на растителните остатъци след прибирането на продукцията.
0 Съхранение на морковите при подходящи условия - температура около 0-1 градуса.
Листен пригор
Симптоми:
0 Първите признаци са под формата на малки и кръгли петънца, които са хлоротични. Те са разположени по краищата на листата. По-късно потъмняват. При влажно време центърът на петната става по-светъл, а в периферията има тъмен ореол. При силно развитие на заразата листата прегарят.
0 По стъблата също се образуват петна, които са продълговати. Те имат светъл център, последван от тъмен ореол.
0 По цветните части симптомите са подобни.
0 Когато заразата нападне в по-късен етап, патогенът може да проникне в семената. При висока въздушна влажност петната се покриват с налеп.
Гъбата, причинител на болестта, се запазва в семената, в растителните остатъци и в почвата.
Развитието на заразата се благоприятства от температура около 28 градуса и висока относителна влажност на въздуха.
Борба:
0 Спазване на 2-3-годишно сеитбообращение.
0 Засяване на сертифицирани и обеззаразени семена.
0 Оптимална гъстота на посева.
0 При необходимост третиране с подходящи продукти за растителна защита.
Брашнеста мана
Симптоми:
0 По листата се развиват малки петна, които са закръглени и придобиват хлоротичен вид. Може да се покрият със сивобелезникав налеп - спорите на гъбата. По-късно те нарастват и покриват голяма част от листната маса, включително и стъблата. Върху тях се наблюдават черни точици - форми на гъбата.
0 При силно развитие на болестта листната маса бързо прегаря, а кореноплодите са с влошени качества и негодни за консумация.
Болестта се запазва в растителните остатъци. Масови заразявания се осъществяват при влажно време.
Борба:
0 За отглеждане на моркови се избират високи и проветриви места.
0 Оптимална гъстота на посева.
0 При поява на първи признаци се третира с подходящи продукти за растителна защита.




Коментари